Правителството на Португалия има план за засилване на експортния сектор,

...
Правителството на Португалия има план за засилване на експортния сектор,
Коментари Харесай

Португалия има план как да засили сериозно засегнатия от пандемията износ

Правителството на Португалия има проект за усилване на експортния бранш, с който се цели облекчение от въздействието на пандемията на ковид. Целта е увеличение на износа до 53% от брутния вътрешен артикул до 2030 година от 44% през предходната година.

Амбициозният проект е ще включва разнообразни ограничения, които да оказват помощ на компаниите да получат достъп до повече задгранични пазари, да диверсифицират износа и да наемат интернационално насочени експерти. Той ще включва и линия за финансиране за увеличение на задграничното търсене на португалски артикули, както и редица данъчни тласъци.

" Изпадаме изключително сложна обстановка и желаеме да подобрим обстановката в експортния бранш ", съобщи пред кореспонденти Еврико Бриланте Диас, държавен секретар по интернационализацията. " Искаме нарастване на броя на фирмите, които изнасят артикули с 20% до 25% ", сподели той.

Пандемията ще остави дълготрайни " белези " на стопанската система на Португалия, чийто напредък процъфтява посредством експорт и туризъм след икономическата и дълговата рецесия през 2010-14 година Миналата година износът на артикули и услуги набъбна с 4,3% до рекордните 108,5 милиарда $, което съставлява 44% от Брутният вътрешен продукт.
 Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината
Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината

Картината можеше да бъде надалеч по-лоша

Пандемията на ковид обаче докара до внезапен спад на износа, като централната банка на страната предвижда, че ще спадне към 25% през 2020 година, най-много тъй като туризмът се срутва заради блокирането и неналичието на туристи. Португалия има над 35 000 компании, които изнасят в чужбина. " Португалската стопанска система и португалският експортен бранш имат положителни " основи " и в тази първа фаза до 2023 година задачата е да се върнат на същото равнище от това през 2019 година ", сподели Бриланте Диас.

Междувременно Световната комерсиална организация (СТО) уточни в собствен отчет неотдавна, че световната търговия е наранена съществено от рестриктивните мерки за импорт.

Някои ограничавания, като да вземем за пример тази за хирургическите маски, медикаменти и здравно съоръжение при започване на пандемията, се анулират.
 Световната комерсиална организация: Глобалната търговия ще се срине с сред 13 и 32%
Световната комерсиална организация: Глобалната търговия ще се срине с сред 13 и 32%

Тя ще се спада и през втората половина на годината, предвиждат от институцията

" Въпреки че цялостното влияние на пандемията към момента не е отразено напълно в комерсиалната статистика, се чака да бъде доста значително ", съобщи генералният шеф на СТО Роберто Азеведо, представяйки отчета пред 164-те страни членки.

СТО съобщи предишния месец, че прогнозите за второто тримесечие на 2020 година демонстрират годишен спад на международната търговия с към 18%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР