Правителството на Полша съобщи, че е отменило посещение на израелска

...
Правителството на Полша съобщи, че е отменило посещение на израелска
Коментари Харесай

Полша отмени визита на делегация от Израел заради спор за имоти

Правителството на Полша заяви, че е отменило посещаване на израелска делегация, откакто израелското държавно управление е направило в последния миг промени, предполагащи, че делегацията ще повдигне във Варшава въпроса за реституцията на някогашни еврейски парцели, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Посещението трябваше да стартира през днешния ден и делегацията трябваше да бъде ръководена от Ави Коен-Скали, общоприет шеф на израелското министерство за обществено тъждество, само че полското външно министерство разгласи през вчерашния ден, че то се анулира.

Според полската страна " направените в последния миг промени в състава на делегацията допускат, че диалозите ще се концентрират основно върху въпроси, отнасящи се до реституцията на парцелите ".

Въпросът за някогашните еврейски парцели в Полша става изключително сензитивен по време на акцията за европейските избори в края на този месец и за националните избори през есента, отбелязва АП. В събота хиляди националисти демонстрираха пред американското посолство във Варшава, протестирайки против американския напън над Полша да уреди въпроса за реституционните компенсации. Протестиращите считат, че не е почтено да се желае от Полша да компенсира еврейските жертви, откакто самата тя не е получила отплата от Германия за вредите от нацистката окупация през Втората международна война. Вашингтон счита противоположното - предходната година бе признат закон, изискващ от Държавния департамент да дава сведения какво са създали страни, с цел да дават отплата за " непозволено иззети или трансферирани активи по времето на Холокоста ".

В Полша в същото време живее най-голямата еврейска общественост в Европа до Втората международна война преди нахлуването на нацистите - 3.2 млн. души. От тях съвсем 3 млн. са изтребени. Според националистически настроени поляци оживели от Холокоста, които не са получили отплата, считат, че законът може да докара до искове от еврейски организации на стойност до 300 милиарда $, написа " Файненшъл таймс ".

Полша е единствената страна от Европейския съюз, която не е приела закон, който да урежда отплата или реставрация на изгубено имущество вследствие на войната и на комунизма. Редуващите се полски държавни управления постоянно са отбелязвали, че страната не може да си разреши това, напомня АП. Управляващото в този момент дяснонационалистическо държавно управление даде обещание да сложи пред Германия съответните претенции, както и че няма да изплаща никаква отплата по еврейски искове.

Израел и Полша не за пръв път влизат в спор тази година. През февруари първата " изнесена " среща на Вишеградската четворка в Израел на процедура се провали поради мнения на премиера Бенямин Нетаняху, подтикнали полския му сътрудник Матеуш Моравецки да анулира пътуването си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР