Правителството на Полша подготвя законопроект, който предвижда по-тежки наказания -

...
Правителството на Полша подготвя законопроект, който предвижда по-тежки наказания -
Коментари Харесай

Полша засилва наказанията за педофили - до 30 години затвор

Правителството на Полша приготвя законопроект, който планува по-тежки санкции - до 30 години затвор - за причинителите на полови похищения против малолетни. Това разгласи през днешния ден министър председателят на страната Матеуш Моравецки, съобщи Ройтерс.

" Някои убийства, грубо отнасяне на жертвите и педофилията се санкционират прекомерно меко ", сподели Моравецки на конференция. " Всяко изродено, непоносимо, грубо закононарушение, обществено държание и несъмнено педофилията ще бъдат още по-строго заклеймявани ", добави той. В изявлението си министър председателят не загатна категорично Католическата черква, нито нашумелия през последните дни документален филм за орисите на жертви на полски свещеници педофили.

Филмът " Само не казвай на никого " бе пуснат в събота в " ЮТюб " и за три дни към този момент събра над 11 милиона гледания. В него поляци описват, че като деца са били полово измъчвани от свещеници, а след това виновниците не били наказвани, а единствено премествани в друга енория.

Филмът провокира необятен отзив измежду обществото, а публицисти и адвокати приканиха полицията да стартира следствия.

Шокът от разкритията, че дейностите на педофили от клира са били прикривани, основава проблем и на ръководещата консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС), която е близка с Полската католическа черква. Наскоро водачът на партията Ярослав Качински окачестви като " офанзива " против църквата рецензиите против " културата за безотговорност вътре в църквата ".

" ПиС не желае да приказва за църквата в този подтекст, тъй като църквата сътрудничи с партията. Много свещеници поддържат по време на литургии политиците от ПиС, тъй че ПиС не желае да вреди на църквата ", сподели пред Ройтерс Анна Матерска-Сосновска, политолог от Варшавския университет.

Около 85 на 100 от жителите на Полша се самоопределят като католици, а близо една трета от поляците постоянно посещават неделните литургии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР