Правителството на Полша обяви днес, че се присъединява към страните

...
Правителството на Полша обяви днес, че се присъединява към страните
Коментари Харесай

Полша и Израел обявиха, че няма да подпишат пакта на ООН за миграцията

Правителството на Полша разгласи през днешния ден, че се причислява към страните от Европейски Съюз, която няма да подпишат пакта на Организация на обединените нации за миграцията, предадоха осведомителните организации.

Т.нар. Глобално съглашение за безвредна, методична и контролирана миграция бе утвърдено по принцип през юли т.г. от всички страни членки на Организация на обединените нации без Съединени американски щати. Текстът на съглашението бе предшестван от най-големия след Втората международна война приток на мигранти в Европа, бягащи от спорове и бедност в Близкия изток, Африка и другаде.

Според известието на държавната пресслужба във Варшава съглашението "не дава отговор на полските за твърди гаранции към страните да имат правото сами да вземат решение кого да изберат и одобряват ". Около един милион украински мигранти живеят и работят в Полша, означи Ройтерс.

Канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху популяризира известие, съгласно което той е наредил на външното министерство да разгласи, че Израел няма да подпише документа. "Ние сме отдадени на отбраната на границите си от незаконни мигранти. Ние вършим това и ще продължим да го вършим ", декларира Нетаняху, който е корав съперник на противозаконната миграция, предадоха Агенция Франс Прес и ТАСС. Според израелските управляващи в Израел обитават към 40 хиляди незаконни мигранти, най-вече суданци и еритрейци.

Глобалното съглашение цели намаляването на отрицателните фактори, съпътстващи миграционните процеси, отбраната и интеграцията на мигрантите и повишението на достъпа до контролирана миграция. Документът провокира опасения у няколко страни от Европейския съюз, като Австрия, България, Словения, Унгария, Чехия и Хърватия към този момент оповестиха, че няма да подпишат, напомня ДПА.

Словашкият министър председател Петер Пелегрини изрази през днешния ден безпокойствие, че в случай че се причисли към пакта, страната му евентуално ще би трябвало да одобри още мигранти. "Нашите "червени линии " са отговорностите, които ще лимитират нашия суверенитет да решаваме за приема на мигранти ", сподели Пелегрини пред кореспонденти в Братислава.

Но по-късно външният министър в неговото държавно управление Мирослав Лайчак заплаши да подаде оставка, в случай че Словакия не подпише документа. Лайчак, който като ръководител на Общото заседание на Организация на обединените нации е взел участие интензивно в правенето на текста, сподели, че тематиката "е присвоена от популисти, ксенофоби и националисти " и че в случай че министър председателят му няма доверие, той ще се отдръпна от поста.

Церемонията по подписването на пакта е планувана за конференция в Маракеш, Мароко, на 10-11 декември т.г. След това документът, който няма задължаващ юридически статут, би трябвало да бъде утвърден през януари от Общото заседание на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР