Правителството на Полша иска да зададе на гласоподавателите заредени въпроси относно сигурността на границите като част от изборите

...
Правителството на Полша казва, че иска да попита гласоподавателите на
Коментари Харесай

Правителството на Полша казва, че иска да попита гласоподавателите на референдум дали подкрепят или желаят да демонтират наскоро -изградена гранична стена за предотвратяване на масова неразрешена миграция от Беларус

От Асошиейтед прес, 14 август 2023 г., 7:02 ч. Избори. Партията "Право и справедливост" има намерение да спечели безпрецедентен трети мандат на изборите.

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак каза в социалните медии, че въпросът ще бъде: „Подкрепяте ли свалянето на бариерата на границата на Република Полша с Република на Беларус?”

Правителството построи стената миналата година и значително намали притока на мигранти от Близкия изток и Африка през тази граница. Полша и властите в Европейския съюз разглеждат притока като опит на съюзника на Русия Беларус да предизвика смут в Полша и други европейски страни.

Полша също е подсилила военните части по тази граница поради враждебността на Беларус.

Другите въпроси на референдума ще става въпрос за отказ от приемане на мигранти в рамките на програма на ЕС, отказ от приватизация на държавни предприятия и съгласие възрастта за пенсиониране да бъде повишена.

референдумът се разглежда като основен елемент в предизборната кампания на управляващата партия, целящ да дискредитира опозицията и да обедини избирателите около политиката на сегашното правителство. Наблюдатели казват, че фактът, че той ще се проведе заедно с изборите, може да повлияе на решенията на избирателите.

Депутатите трябва да решат тази седмица дали референдумът да се проведе, но управляващата партия държи тесен контрол върху вземащата решения долна камара.

Критиците отбелязват, че референдумът не е задължителен и предполагат, че гласоподавателите могат да го игнорират. Опозицията призовава за бойкот.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР