Правителството на Перу обяви извънредно положение в столицата Лима и

...
Правителството на Перу обяви извънредно положение в столицата Лима и
Коментари Харесай

Бунт в Лима: 42 са жертвите от протести срещу президента. Пе...

Правителството на Перу разгласи изключително състояние в столицата Лима и още три района, откакто 42 души починаха по време на митингите против президента Дина Болуарте през последните седмици.

Мярката ще продължи 30 дни, като през този интервал армията получава правото да се намесва, с цел да резервира реда в страната, а жителите губят редица свои конституционни права, измежду които свободата на напредване и събиране с други хора.

Освен столицата, тя визира прилежащите райони Куско и Пуно, както и пристанищния град Калао.

В събота протестиращите бяха блокирали повече от 100 пътища на територията на страната, откакто в петък вечер Болуарте разгласи по държавната телевизия, че няма да се отдръпна от поста си:

" Гласове от някои нападателни и радикални фракции желаят оставката ми, хвърлят популацията в безпорядък, безвластие и съсипия. Няма да се отдръпва. Отдадена съм на Перу. "

В обръщението си президента изрази съжалението си, че на моменти митингите са били съпроводени от принуждение:

" Не мога да спра да дублирам съжалението си за гибелта на перуанци в тези митинги. Извинявам се за тази обстановка, " сподели тя.

Протестите започнаха в първите дни на декември, когато тогавашния президент Педро Кастийо бе отхвърлен от поста си, откакто опита да разпусне Конгреса и да ръководи посредством декрет, с цел да предотврати гласуването на импийчмънт против него.

 
Негови симпатизанти барикадираха улици и желаеха нови избори и отдръпването на Болуарте, която идва от същата партия като Кастийо. Перу се намира в интервал на политическа неустойчивост, като за последните шест години страната е имала пет президента.

Кастийо бе разследван по няколко случая на машинация по време на мандата си, след това бе арестуван за 18 месеца по обвинявания за провокиране към протест.

В четвъртък и петък държавното управление напуснаха трима министри - на труда, на вътрешните работи и на дамите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР