Правителството на Молдова бе свалено днес с парламентарен вот на

...
Правителството на Молдова бе свалено днес с парламентарен вот на
Коментари Харесай

Коалиционното правителство Молдова падна след вот на недоверие

Правителството на Молдова бе свалено през днешния ден с парламентарен избор на съмнение, предадоха международните организации.

Това стана единствено пет месеца след образуването на кабинета на премиера Мая Санду и да дестабилизира още повече някогашната руска република.

Вотът на съмнение бе утвърден с 63 гласа в 101-местния парламент, осведоми Българска телеграфна агенция.

Правителството на Санду бе резултат от мъчно основана коалиция сред нейния прозападен блок " Акум " (Сега) и проруската Партия на социалистите.

Отношенията в обединението се утежниха поради промяната в процедурата за избор на основен прокурор. Санду, която пое премиерския пост през юни, имаше желанието да управлява номинирането на претендента за основен прокурор като част от обещаната битка против корупцията.

Говорител на външнополитическата работа на Европейски Съюз съобщи, че сполучливият избор на съмнение против държавното управление в Молдова поради избора на основен прокурор е " обезпокоителен сигнал за процеса на промени в страната ".

Малко по-късно президентът на Молдова Игор Додон разгласи, че на следващия ден ще стартира съвещания за бързо сформиране на ново държавно управление, съобщи ТАСС.

Додон предложения на консултациите представители на Партията на социалистите на Република Молдова и на проевропейския блок " Акум " ( " Сега " ). Ако договарянията попаднат в задънена улица, то президентът има желание да се намеси в обстановката, като предложи, по думите му, " аполитичен министър председател, експерт с екип от технократи ". Додон изрази безпокойство, че политическата рецесия в Молдова може да прерасне в социално-икономическа, в случай че не се подхващат бързи ограничения.

Ако след политическите съвещания се събере болшинство от депутати, които да поддържат нова ръководеща коалиция и да изберат министър председател, то той ще има 45 дни, с цел да получи избор на доверие в Народното събрание. В случай че това не стане, ще има предварителни избори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР