Правителството на Ливан подаде оставка. Това съобщи министърът на здравеопазването.

...
Правителството на Ливан подаде оставка. Това съобщи министърът на здравеопазването.
Коментари Харесай

Правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка. Това заяви министърът на опазването на здравето.

Броят на жертвите на огромния гърмеж в Бейрут се усили до 200 души. Десетки към момента са в неопределеност. Втора поредна нощ в града имаше всеобщи митинги против ръководещите. Няколко министри напуснаха постовете си. Още довечера се ще има изказване на премиера, като се чака оставка на целия кабинет.

Протестът стартира спокойно, като хиляди желаеха оставката на, държавното управление, нови избори и отмъщение за виновните за гърмежа. След залез слънце митинга прерасна в вълнения, като полицията употребява сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпръсне митинга.

Квартали в Бейрут се сплотиха в яростта си

Премиерът разгласи, че е подготвен да подаде оставка. Малко по-късно довечера е планувано негово публично изказване, в което се чака да бъде оповестено тъкмо това. Премиерът обаче не може да свика предварителни избори и протестиращите са ядосани от протакането.

Междувременно интернационална помощ за жителите на потърпевшия град идва всеки ден. Британският военен транспортен съд Ентерпрайз влезе в пристанището на Бейрут, където избухна гърмежа. Той достави храна, медикаменти и екип военни лекари. Британците бяха поканени да създадат оценка на разрушенията във значимото пристанище и да оказват помощ за проекта за ремонтирането му. Помощ оказват и Съединените щати.

Вече изпратихме три самолета с медикаменти, храна и вода. Ще изпратим и още. Не сме показали обща стойност на помощта, която ще окажем, само че би трябвало да действаме. Бедствието там е в мащаби, каквито не са виждали преди, съобщи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, представен от Българска телеграфна агенция.

Първа министерска оставка в Ливан след детонацията в Бейрут

Екипи от Русия и Турция към този момент разчистват отломките в пристанището, а Италия изпрати помощ в лицето на специалисти в оценката на риска от нуклеарно, биологическо и химическо замърсяване. Избухналата амониева селитра не съставлява заплаха за химическо замърсяване на региона, само че към момента не е изцяло ясно какво е имало в някои от складовете и корабите на пристанището.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР