Правителството на Косово въведе вчера забрана на копаенето на криптовалута

...
Правителството на Косово въведе вчера забрана на копаенето на криптовалута
Коментари Харесай

Косово забрани копаенето на криптовалута, за да пести ток

Правителството на Косово вкара през вчерашния ден възбрана на копаенето на криптовалута в опит да понижи потреблението на електричество в миг, когато страната е изправена пред най-тежката енергийна рецесия от десетилетие поради дефицит на производството, оповестява Ройтерс, цитирана от Българска телеграфна агенция. 

" Всички правоналагащи органи ще спрат продукцията на тази активност в съдействие с други институции, които ще разпознават местата, където има произвеждане на криптовалута ", заяви в изказване министърът на стопанската система и енергетиката Артане Ризваноли. 

Заради ниските цени на електрическата енергия в Косово през последните години доста младежи в страната се заеха с копаене на криптовалута. Изправени пред дефицит на производството от въглищните електроцентрали, управляващите бяха принудени предишния месец да вкарат режим на тока. Европейските цени на газа скочиха с над 30% през вчерашния ден, откакто ниските доставки от Русия разпалиха още веднъж опасения за енергийна рецесия с наближаването на по-студено време. 

През декември Косово разгласи изключително състояние за 60 дни, което ще разреши на държавното управление да отпуска повече пари за импорт на сила, да вкара режим на тока и други построги ограничения. 

Лице, занимаващо се с копаене на криптовалута, съобщи за Ройтерс под изискване на анонимност, че заплаща към 170 евро месечно за електричество, а получава към 2400 евро месечно облага от копаенето. 

Страната с 1,8 милиона души в този момент внася над 40% от потребяваната сила на фона на увеличено търсене през зимата, когато хората употребяват електрическата енергия главно за отопление, написа организацията. Около 90% от енергийното произвеждане на Косово идва от лигнитни въглища, които предизвикват токсично замърсяване при изгарянето си. Официалните данни сочат, че Косово е на пето място в свето по ресурси от лигнит с към 12-14 милиарда тона. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР