Правителството на Косово нареди на енергийната компания KEK да раздаде

...
Правителството на Косово нареди на енергийната компания KEK да раздаде
Коментари Харесай

Правителството нареди на енергийна компания да раздаде въглища на своите работници, за да се отопляват през зимата

Правителството на Косово подреди на енергийната компания KEK да раздаде десетки хиляди тонове въглища на своите служащи, с цел да отопляват домовете си, в миг, когато страната се приготвя за спирания на тока през зимните месеци, съобщи Ройтерс. Около 3600 служащи ще получат по един камион с въглища от към 10 тона, считано от тази седмица.

През август Косово стана първата страна в Европа, която вкара режим на тока поради незадоволителното вътрешно произвеждане на електричество и нежеланието на държавното управление да купува скъпа електрическа енергия на пазара.

В откритата мина за лигнитни въглища, на няколко километра от столицата Прищина, служащите на КЕК се втурнаха да ревизират дали имената им са в листата и по кое време ще бъдат доставени въглищата.

" Това е заслужено и мъдро решение, тъй като служащите са изтощени от тези зашеметяващи нараствания на цените ", споделя Камил Плана, който дойде в мината, с цел да види по кое време въглищата ще стигнат до дома му.

Практиката за даряване на въглища съществува до 2018 година, когато е спряна, с цел да се ограничи замърсяването. В продължение на доста дни столицата Прищина означи най-високи индикатори на замърсяване и бе най-замърсеният град в света, отбелязва Ройтерс.

Около 90 % от вътрешното произвеждане на електрическа енергия в страната идва от централи, работещи с въглища, издигнати през 60-те и 70-те години и 80-те години. Страната е богата на лигнитни въглища - меки въглища с ниско енергийно наличие, които основават токсично замърсяване при изгаряне. Официалните данни сочат, че Косово се подрежда на пето място в света по ресурси на лигнитни въглища с 12 до 14 милиарда тона. Но тези въглища би трябвало да останат в земята, защото Косово се ангажира да постави завършек на потреблението на въглища до 2050 година, припомня организацията.

" През идващите месеци ще се сблъскаме с голямо замърсяване, основно в Прищина, която ще бъде покрита със смог. Даряването на въглища не трябваше да се случва ", сподели екологът Бесфорт Косова от фондация " Болкан Грийн ".

Правителството съобщи, че потреблението на сила може да доближи до 1400 MW/h, само че в случай че всички локални централи работят обикновено, те може да произведат единствено 900 MW/h, а останалите би трябвало да бъдат импортирани, основно във вечерните часове, когато хората са у дома и употребяват уредите си за отопление.

Косово няма достъп до газ и отоплението се прави главно с електричество. Правителството алармира, че избира режим на тока пред това да харчи големи суми пари за импорт на електрическа енергия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР