Правителството на Конте спечели със 169 гласа за и 133

...
Правителството на Конте спечели със 169 гласа за и 133
Коментари Харесай

Зелена светлина за новото правителство в Италия след втория вот на доверие

Правителството на Конте завоюва със 169 гласа " за " и 133 гласа " срещу ".

Правителството завоюва вота на доверие и в двете камари. Новото държавно управление в Рим към този момент може да стартира да работи по управническата си стратегия. Това се случи, откакто министър-председателят на Италия Джузепе Конте завоюва вота на доверие и в горната камара на Народното събрание. Сенаторите поддържаха държавното управление на Конти, антисистемното Движение " Пет звезди " и лявоцентристката Демократическа партия със 169 гласа " за " и 133 гласа " срещу ".

Начело в новата управническа програмата е задължението идващият бюджет да се употребява за поощряване на икономическия напредък. Правителството дава обещание още минимална заплата, да спре планувано повишение на Данък добавена стойност и да усили разноските за обучение, просвета и обществени помощи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се стигна дотук

До сформирането на ново държавно управление се стигна, откакто предишния месец предходната коалиция сред придвижването и крайнодясната " Лига " се разпадна. След месеци вътрешни спорове вицепремиерът и водач на " Лига " Матео Салвини, който беше водещата фигура на италианската политическа сцена, изиска предварителни избори с аргумента, че разликите сред двете партии са довели до блокаж.

Салвини се надяваше посредством предварителни избори да се добере до по-важна роля и да образува напълно крайнодясно държавно управление, само че проектът му беше провален от Конте, " Пет звезди " и социалдемократите, които съумяха да реализират съглашение за съдружно ръководство. Впоследствие обединението мина вота на доверие и в двете камари на Народното събрание.

Обтегнатата обстановка в Рим и последвалото намаляване на " Лига " и Салвини не минаха без замяна на реплики. Без да посочва някогашния вицепремиер, Конте упрекна в " надменност " индивида, който изиска " цялостни пълномощия " и провали предходното държавно управление. От своя страна Салвини назова деня, в който се организира вчерашното гласоподаване, " ден на национално изменничество ".

Какво дава обещание новото държавно управление в програмата си

Правителството дава обещание да " води експанзивна икономическа политика, която цели да насочи страната към трайна вероятност на напредък, без да подлага на заплаха салдото на държавните финанси ". Увеличението на Данък добавена стойност през 2020 година ще бъде анулирано, а от него се очакваше страната да си обезпечи спомагателни 23 милиарда евро.

Новото държавно управление планува да понижи подоходния налог, да вкара минимална заплата, да улесни заетостта измежду младежите, да направи вложения в инфраструктурни планове, на околната среда и в Южна Италия, която се обезлюдява поради неналичието на работни места. Ще бъде съживен проектът " Индустрия 4.0 ", с цел да се развие цифровизацията и роботизацията. Предвидени са и данъчни тласъци, ориентирани основно към дребните и междинни предприятия.

Според новото италианско държавно управление Европейската комисия (ЕК) би трябвало да преразгледа " несъразмерната суровост на европейските правила " за бюджетната политика, с цел да може те да бъдат по-ориентирани към растежа. По всяка възможност Конте ще разиска тези претенции с новия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на срещата им през днешния ден. Икономиката на Италия

- Нулев напредък през първото и второто тримесечие, след криза през второто на 2018 г.;

- Европейска комисия и МВФ предвиждат едвам 0.1% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2019 г.;

- 9.9% безработица при 7.5% за еврозоната;

- 29% младежка безработица;

- 132% от Брутният вътрешен продукт е държавният дълг, което в безспорна стойност е 2.3 трлн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР