Правителството на Кирил Петков ще предложи нова помощ за бизнеса

...
Правителството на Кирил Петков ще предложи нова помощ за бизнеса
Коментари Харесай

Петков анонсира помощ за бизнеса заради скъпия ток по нова формула, мораториумът може да не е до март

Правителството на Кирил Петков ще предложи нова помощ за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия. Това заяви пред Би Ти Ви министър председателят, който през вчерашния ден и през днешния ден е обсъждал тематиката с министъра на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев. Фирмите ще бъдат подпомагани съгласно цените, за които са договорили да изкупуват електрическа енергия. Ако те са по-ниски дотация няма да има, а за тези, които заплащат повече помощта ще бъде под формата на % от цената. Целта е по този метод би трябвало да се дотират най-нуждаещите се компаниите. Окончателният модел на помощта ще бъде показан от министъра на енергетиката през идната седмица.

Петков заяви, че е допустимо мораториумът, който Народното събрание гласоподава, върху цените на електрическата енергия, парното и водата да бъде преустановен преди март следващата година, какъвто е срокът му.

" Това не е популистка мярка. Ще го държим за допустимо най-кратко време. Ще го използваме да забележим дали цените могат да бъдат понижени, да проверим дали има течове по системата. Ще сменим двама (председателят Иван Иванов и един от членовете - бел. ред.) на Комисията за енергийно и водно контролиране, които са с изтекли мандати. Трябват ни 20-30 дни за инспекция. Надявам се кабинетът да попълни състава на КЕВР. Комисията може да направи инспекции на субектите по веригата и да ревизира разноските им. Да има регулиращи пълномощия, а не просто да е щемпел за крайната цена. Новият екип се надявам да постави 20-30-40 инспектора и те да си правят работата. Винаги е най-лесно да се качат цените на крайния консуматор. Купихме време ", сподели Петков.

Според Петков от ГЕРБ са внесли мораториум с начална дата 1 януари 2021 година, който в началото бе подсилен, а на идващия ден прегласуван с поправена дата 16 декември, с цел да " си създадат игричка в Народното събрание ".

Добави, че ще бъде изследвана опцията за пазаруване на азерски газ.

" Той е 60% по-евтин. Вчера извикахме изпълнителния шеф на Булгаргаз. Ще влезем в връзка с азерските сътрудници. Трябва да създадем всичко допустимо цените, основани на разноски, да бъдат понижени. Договорите с Газпром изтичат идната година. Трябва да се подготвим с договаряния за идващия интервал. Трябва да огледаме договориите. Купуваме едвам 30% от контрактувания газ. Има опция да вкараме по-евтин газ ", сподели Петков.

" Ако някъде по пътя Гешев е направил корупционна неточност... "

Петков, който беше на първото си работно посещаване в Брюксел през тази седмица, заяви, че не би трябвало да се написа нов проект за възобновяване и резистентност поради рецензиите от Европейската комисия.

" Има глави, по които би трябвало да работим. За ограниченията против корупция обаче ще създадем повече в сравнение с чакат. Разказахме концепцията за мощна антикорупционна организация. Ще дадем проверяващи пълномощия на КПКОНПИ. Те ще могат да апелират, в случай че прокуратурата не повдигне обвинявания въз основата на техни открития. Целта е прокурорите да не са толкоз свободни когато вземат решение дали да потеглят да проверяват ", изясни Петков.

Той за следващ път повтори, че доста се надява основният прокурор Иван Гешев да реши да си подаде оставката, а на въпрос дали в случай че го стори, ще бъде изпратен някъде като дипломат, Петков отговори, че ще го поздрави, че е направил нещо отговорно за българската правосъдна система.

" Ще спести на всички много време. Ние покупко-продажби не вършим. Искаме обикновено, работещо правораздаване. Нямаме политическа задача някой да бъде осъден за нещо, което не е направил ", сподели Петков.

Петров съобщи, че мандатът на членовете на инспектората към Висшия правосъден съвет е изминал и в случай че те бъдат заменени с такива с високата честност, те могат да ревизират дали Висш съдебен съвет и основният прокурор си правят добре работата.

" Той (Гешев - бел.ред) няма имунитет против закононарушения. Ако някъде по пътя е направил корупционна неточност или новата КПКОНПИ открие такива неща, те могат да дадат данни на новия инспекторат, който пък може да реши дали това уронва престижа на прокуратурата. Чакаме от Конституционния съд дали министърът на правораздаването може да повдига въпроса за уронване на престижа ", сподели Петков.

Молба за най-малко 300 хиляди имунизирани против COVID-19 за месец

Петков помоли всички, които не са се ваксинирали против COVID-19 да го създадат, с цел да " оказват помощ на цялата система.

" Има риск да влезем в същия филм на ужасите. Очаквам идната огромна вълна 20 януари. Ако успеем 300 хиляди индивида да имунизираме дотогова, то 1.5% от тях са 4500 индивида, които евентуално биха влезнали в болница и ще спестим толкоз заети кревати. Започваме осведомителна акция за тези, които не желаят да се имунизират. Ще изпратим нови формули към джипитата, в случай че имате диабет или кардиологично заболяване да вземем за пример, не е рисково, в противен случай целесъобразно е да се ваксинирате. Моето второ дете има диабет вид 1, тя към този момент е имунизирана, на 13 години е. Цялото ми семейство е имунизирано. Тази седмица всеки един от нас ще си постави бустерната доза ", сподели Петков. Добави, че своята трета доза ще сложи, правейки разговор с вирусолога проф. Радка Аргирова, а няма просто да си направи фотография по какъв начин го имунизират.

Планира пет работни групи със Северна Македония

Петков възнамерява да посети Северна Македония, откакто страната има нов министър председател, поради оставката на Зоран Заев.

" Смятам да отида в Северна Македония, когато е определен и да начертаем карта за пет групи - стопанска система, инфрастукура, просвета, евроинтеграция и историческата. Искам тези групи да се срещат всеки месец. Нашите червени линии са македонците с български корени да бъдат предпазени против дискриминация и език на ненавист. Няма да отстъпим от сериозните български позиции, само че можем доста да спечелим дружно. Ще се веселя на същия градивен звук от македонска страна ", сподели Петков, като изиска да стартира да се приказва за преимуществата от добросъседството.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР