Правителството на Кирил Петков постигна немислимото досега - обедини срещу

...
Правителството на Кирил Петков постигна немислимото досега - обедини срещу
Коментари Харесай

Кабинетът Петков постигна немислимото - обедини срещу себе си ДПС и Възраждане, ГЕРБ и ИТН

Правителството на Кирил Петков реализира немислимото до момента - сплоти против себе си Движение за права и свободи и " Възраждане ", ГЕРБ и Има Такъв Народ! Четирите обединения имат обшо 126 гласа!

От ГЕРБ-СДС внесоха през днешния ден в Народното събрание настояването си за избор на съмнение на кабинета " Петков ". Бившите ръководещи показват, че това се постанова поради " неуспеха на държавното управление във финансово-икономическата политика ".

" Разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на рационална и дисциплинирана фискална политика трансформира актуалното държавно управление в опасност за финансовата непоклатимост и националната сигурност на страната. Провежданата обща икономическа политика и политика в областта на обществените финанси (икономическа, енергийна, обществена и пр.) към този момент съставляват риск за стабилността на страната и благосъстоянието на българските жители и бизнес ", записано е в претекстовете към проекторешението за вота на съмнение.

Вотът на съмнение беше импортиран тази заран в деловодството на Народното събрание с 59 подписа и претекстовете към него.

" Поканили сме всички парламентарни групи на диалози и съвещания, в това число и тези във формата на тройната коалиция ", сподели по-късно ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Първо Движение за права и свободи и " Възраждане " оповестиха, че ще поддържат вота на съмнение към държавното управление, импортиран от ГЕРБ-СДС.

Сигурни сме, че този избор на съмнение би бил сполучлив, следва да забележим по кое време ръководителят на Народното събрание ще насрочи ден за разискването и гласуването му, разяснява Десислава Атанасова след консултациите.

По-късно денем се организираха консултациите и с " ИТН ", чиито гласове са решаващи при гласуването. В Конституцията е категорично е записано, че вотът на съмнение е един от дребното случаи, в които наложително се изисква общ брой от повече от половината от всички депутати, или най-малко 121.

Трите опозиционни партии имат общо 106 депутати - ГЕРБ - 59, Движение за права и свободи има 34, " Възраждане " -13. За да бъде сполучлив вотът, са небходими най-малко още 15 гласа, парламентарната група на " ИТН " разполага с 20 депутати. Затова е решаващо дали и по какъв начин " ИТН " ще гласоподава в зала. Ако гласоподават " въздържал се ", вотът на съмнение няма да е сполучлив. Единственият вид държавното управление да падне е " ИТН " да гласоподава " за ".

Тошко Иванов от Има Такъв Народ съобщи, че нямат съображение да поддържат държавното управление, откакто към този момент са в съпротива.

По-рано денем депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов разгласи, че партията му ще направи всичко допустимо, с цел да спре това държавно управление да ръководи, тъй като е нездравословно за страната. Думите му могат да бъдат изтълкувани като знак, че партията на Слави Трифонов ще поддържа ГЕРБ в опита ѝ да смъкна държавното управление.

" Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни експерти, които се пробват да вкарат страната в безпорядък през последните месеци със своите нелогични дейности, толкоз ще е по-добре за българското общество, сподели Балабанов. По Българска национална телевизия той добави, че Политическа партия би трябвало да бъде спряна непременно, тъй като тикала страната към банкрут.

Тази разстановка провокира и изявлението на ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която съобщи, че ГЕРБ са сигурни, че този избор на съмнение би бил сполучлив. По думите ѝ министър председателят Кирил Петков бил наясно, че няма болшинство и по тази причина вотът на съмнение бил най-разумното нещо за страната. Според ГЕРБ предварителните избори са по-добрият вид за страната, защото е доста мъчно математически, не толкоз идеологически, да се сформира нов кабинет в границите на сегашния 47-и парламент.

На рецензиите, че ГЕРБ внася вотът на съмнение в този момент единствено и единствено да не бъде признат държавният бюджет, Атанасова уточни, че държавно управление в оставка не значи, че автоматизирано стопира да действа Народното събрание. Той завършва работата си едвам когато има декрет на президента за разформироване на сегашното Народно заседание и назначение на служебно държавно управление. " В този смисъл има време и за гласоподаване по законодателената стратегия ", акцентира Атанасова.

След срещата с Движение за права и свободи от управлението на партията оповестиха, че ще поддържат вота на съмнение с концепцията, че " продължаваме смяната на почналата смяна ".

Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ повтори и различен път изказваната теза, че държавното управление на Кирил Петков е " най-лошото от началото на прехода ".

Според парламентарната група на Движение за права и свободи претекстовете на ГЕРБ, с които внасят вота на съмнение са основателни, само че депутатите на придвижването ще показват и своите причини, откакто стартират разискванията на вота в пленарна зала идната седмица.

По думите на Карадайъ най-важната антикризисна мярка е " това държавно управление да си отиде " и акцентира, че би трябвало всички " рационални и съзнателни " депутати да го поддържат.

Според зам.-шефа на Движение за права и свободи Йордан Цонев от Движение за права и свободи налице са учредения да се изиска избор на съмнение във всички сфери, в това число и в моралната. А лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ пренебрежително назова Политическа партия " минувачи във властта ".

" Многократно сме споделили, че ръководещите са национални предатели, когато и да си тръгнат ще е късно. Няма подозрение дали ще подкрепим вота на съмнение. Политиките на властта са нездравословни и след слизане от власт те би трябвало да бъдат съдени и наказани ", разяснява Цончо Ганев, народен представител от " Възраждане ", пред " Нова нюз ".

С сътрудниците му няма да се записват за обезпечаване на кворум в пленарната зала, само че ще вземат участие в гласуването на вота на съмнение.

От " Възраждане " в консултациите взе присъединяване само депутатът Петър Петров, който напомни, че партията му упорства за оставката на държавното управление доста по-отдавна. Той съобщи, че парламентарната му група следва да разиска самите претекстове и да излезе със своя позиция. Петров акцентира, че " това държавно управление би трябвало да си върви " и изрази убеденост, че опозиционните партии дружно с " ИТН " ще съумеят да го смъкват. Той сподели, че партията му сама щяла да внесе сходен избор, в случай че имала нужните 48 гласа.

" Това ръководство би трябвало да си върви, това е неспособно ръководство, което би трябвало да спре. Аз съм убеден, че ще намерим задоволително гласове, даже от Има Такъв Народ са разбрали, че това ръководство не води до нищо положително ", съобщи Петров. И акцентира, че най-хубавото решение са избори допустимо най-скоро. Единството решение на казуса с парламентаризма у нас сега са избори и би трябвало да бъдат създадени допустимо най-скоро, счита депутатът.

Поканата за съвещания бе отправена и към обединенията от ръководещата коалиция - Българска социалистическа партия и Демократична България. Десислава Атанасова разгласи, че " Демократична България " ще кажат дали изобщо ще вземат участие в тези съвещания в четвъртък (16 юни), а от Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " към този момент няма отговор.

Депутатът от Политическа партия Мирослав Иванов, който е зам.-председател на Народното събрание, разгласи, че " вотът на съмнение е израз на неистовото предпочитание на опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи назад да се докопат до властта ". " Това е тяхната негласна поръчка от ден първи, тъй че ние не сме очаквали нещо друго от тяхното държание ", разяснява Иванов. Той не се ангажира с прогноза какво следва, в случай че вотът на съмнение мине. " Ако този избор успее, никой няма отговор на въпроса кой идва по-късно. Има всевъзможни персонални вендети, които се разиграват ", съобщи той.

Сутринта в тв ефира ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров, съобщи, че в случай че вотът на съмнение бъде импортиран, математически Политическа партия нямат болшинство. " При избор на съмнение чисто математически нямаме болшинство, само че разгадавам на съвестта и морала на всички народни представители в залата ", сподели Гюров.

Междувременно в Народното събрание се появиха министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, които отхвърлиха формален коментар пред публицисти. Все отново на въпрос дали вотът на съмнение го тормози, Петков отговори малко: " Не ".

Четете Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР