Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата.

...
Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата.
Коментари Харесай

Лекарствата в Кипър поевтиняват

Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при медикаментите.

Новите цени на медикаментите ще влязат в действие от 1 април, разяснява БНР.

Смята се, че утвърдената смяна ще докара до доста понижение на цените на медикаментите и на разноските на пациентите. Определянето на цените на медикаментите в Кипър към този момент ще се основава на най-ниската им цена в 10 референтни страни от Европейски Съюз, а не на междинната им продажна цена, както до момента. Актуализацията на ценовата листа ще се прави всяка година от 15 март, като новите цени ще бъдат обявявани 3 месеца по-рано.

Заради ограничавания си по размери пазар Кипър е с едни от най-скъпите в Европейски Съюз медикаменти, макар предприеманите през последните години редица ограничения. Последното понижение бе през март предходната година, когато цените на над 700 медикамента, отпускани по рецепта, записаха спад приблизително от 9%.

Кипър бе основател и на първото по рода си транснационално съдействие за обезпечаване на популацията на по-евтини лекарства. През май предходната година се сплотиха 6 средиземноморски държави-членки на Европейски Съюз - Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания, а Румъния, Ирландия и Словакия обявиха интерес да се причислят. Целта е страните с общо население от над 130 млн. души дружно да договарят цените и да закупуват медикаменти от огромните интернационалните компании, като по този метод подсигуряват на жителите си по-благоприятни цени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР