Правителството на Канада ще наложи мита върху редица американски стоки

...
Правителството на Канада ще наложи мита върху редица американски стоки
Коментари Харесай

Канада налага ответни мита върху американски продукти след 30 дни

Правителството на Канада ще наложи мита върху редица американски артикули в границите на 30 дни, в отговор на решението на Съединени американски щати да наложи мита върху канадския алуминий. Това заяви на конференция в Торонто вицепремиерът на Канада Христия Фрийланд.
Според нея сходни дейности на Вашингтон в подтекста на новата пандемия от ковид и след утвърждението на новото комерсиално съглашение (USMCA) от Канада, Мексико и Съединени американски щати, Отава смята за неприемливи. "Митата би трябвало да бъдат анулирани. Канадският алуминий не съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, това е неуместно ", съобщи вицепремиерът.
Фрийланд съобщи, че съгласно решението на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, в границите на 30 дни ще се проведат съвещания с канадския бизнес, с цел да се направи лист на американските артикули, които ще подлежат на облагане с мита. "Контрамерките ще бъдат $ за $ ", сподели тя. Според нея става въпрос за въвеждане на мита в размер на 3,6 милиарда канадски $ (2,7 милиарда долара).
Вицепремиерът означи също, че американските мита върху канадския алуминий влизат в действие на 16 август, по отношение на което тя изрази вяра, че страните още могат да се спогодят да не се вкарват.
На 6 август президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще възобновят митата от 10% върху вноса на алуминий в Канада заради обстоятелството, че Отава не е лимитирала износа на тези артикули за Съединени американски щати.
На 31 май 2018 година американският търговски секретар Уилбър Рос разгласи въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико от 1 юни. В отговор на дейностите на Вашингтон, Европейски Съюз и Канада постановиха мита върху редица американски артикули. През май 2019 година Канада и Мексико се договориха със Съединени американски щати за унищожаване на митата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР