Правителството на италианския премиер Джузепе Конте одобри вчера постановление за

...
Правителството на италианския премиер Джузепе Конте одобри вчера постановление за
Коментари Харесай

Италия обяви извънредно положение заради наводнението във Венеция

Правителството на италианския министър председател Джузепе Конте утвърди през вчерашния ден разпореждане за въвеждане на изключително състояние поради наводнението във Венеция, съобщи АНСА.

Незабавно ще се провиснал 20 милиона евро. Това ще бъдат първичните средства за очистване на последствията от наводнението, породено от прилива, бурния вятър и проливните дъждове. Във вторник водата във Венеция доближи 1.87 метра надморско ниво и бяха наводнени централният площад " Сан Марко " и криптата на едноименната базилика.

По-рано през вчерашния ден Конте сподели, че управляващите ще провиснал по 5 хиляди евро на физически лица и по 20 хиляди евро на търговски обекти, с цел да се оправят с последствията от наводнението.

Бедствието породи дискусия за мегапроекта " Мойсей " за отбрана на Венецианската лагуна от наводнения. Проектът бе подет през 2003 година и трябваше да завърши през 2016 година, само че се забави поради редица проблеми. Цената му е 5.5 милиарда евро, като в началото той трябваше да коства 1.3 милиарда евро. Само предходната година за него са били изхарчени 74 милиона евро.

Фотогалерия: Венеция в най-тежкото наводняване от над 50 години >

" Мойсей " планува разполагането на мобилни насипи при островите Лидо, Маламоко и Киоджа, които ще могат да изолират лагуната краткотрайно от Адриатическо море по време на феномена висока вода. Очаква се бариерите да бъдат предадени за употреба на градската администрация в края на 2021 година

Същевременно градът се оказа пред нов проблем - пъстрите полиетиленови ботуши за еднократна приложимост, предпазващи от наводненията, съобщи " Франс прес ". Те са сини, розови или златисто-оранжеви. Туристите ги купуват за 6-10 евро и когато си потеглят ги хвърлят. Така кофите се оказват задръстени от тях. Те се създават в Китай и на доктрина са рециклируеми. Но локални поданици се тормозят от изхвърлянето на толкоз пластмаса в града. /БТА

Как изглеждаше наводнената базилика " Сан Марко " вижте тук.

Видео от наводнения площад " Сан Марко " вижте тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР