Правителството на Индия обяви днес, че възнамерява да отмени конституционния

...
Правителството на Индия обяви днес, че възнамерява да отмени конституционния
Коментари Харесай

Индия планира да отмени специалния статут на Кашмир

Правителството на Индия разгласи през днешния ден, че има намерение да анулира конституционния статут на индийски Кашмир и да извърши структурни промени в територията, предадоха АП и ДПА.

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах показа пред горната камара на Народното събрание - Съвета на щатите - съответните законопроекти и сподели, че щатът Джаму и Кашмир ще бъде реорганизиран или структуриран . Това провокира митингите на депутати .

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се дефинира от конституцията на Индия. Според него щатът има право на своя конституция, байрак и автономност по всички въпроси с изключение на външната политика, защитата и връзките . Забранява се на индийци отвън щата да се заселват за непрекъснато в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за обучение.

Този парламентарен текст е базата, на която Кашмир , бивше английско притежание , се причислява към Индия .-->

Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах сподели, че този специфичен статут ще бъде анулиран, а също така щатът ще бъде разграничен на две - Джаму и Кашмир , който ще има право на свое законодателно заседание, и Ладах , който ще бъде на директно ръководство от Делхи .

След отдръпването на английските колонизатори от азиатския субконтинент региона Кашмир е разграничена сред Индия и Пакистан . Двата страни претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Управляващата в този момент в Индия хиндуистка националистическа партия " Бхаратия джаната " (Индийска национална партия) от десетилетия се афишира срещу специфичния статут на Джаму и Кашмир в включва в предизборните си прокламации обещания да го анулира .

В последно време в щата нараства напрежението и федералното държавно управление разполага там нови бойци , чийто брой е към този момент минимум 10 хиляди .

Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да изоставен Джаму и Кашмир от съображения за сигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР