Правителството на Индия обяви, че възнамерява да отмени конституционния статут

...
Правителството на Индия обяви, че възнамерява да отмени конституционния статут
Коментари Харесай

Делхи планира да отмени специалния статут на щата Джаму и Кашмир

Правителството на Индия разгласи, че има намерение да анулира конституционния статут на индийски Кашмир и да извърши структурни промени в територията, съобщи АП.

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах показа пред горната камара на Народното събрание - Съвета на щатите - съответните законопроекти и сподели, че щатът Джаму и Кашмир ще бъде реорганизиран или структуриран. Това провокира митингите на депутати.

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се дефинира от член 370 от конституцията на Индия. Според него щатът има право на своя конституция, байрак и автономност по всички въпроси с изключение на външната политика, защитата и връзките. Член 370 също така не разрешава на индийци отвън щата да се заселват за непрекъснато в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за обучение.

Този парламентарен текст е базата, на която Кашмир, бивше английско притежание, се причислява към Индия, напомнят организациите. Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах сподели, че този специфичен статут ще бъде анулиран, а също така щатът ще бъде разграничен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно заседание, и Ладах, който ще бъде на директно ръководство от Делхи.

След отдръпването на английските колонизатори от азиатския субконтинент региона Кашмир е разграничена сред Индия и Пакистан. Двата страни претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР