Правителството на Холандия е наредило принудителното избиване на норките в

...
Правителството на Холандия е наредило принудителното избиване на норките в
Коментари Харесай

Избиват норките в Холандия заради опасна зараза

Правителството на Холандия е наредило насилственото изтребване на норките в девет ферми в страната.

Решението на управляващите влиза в действие от през днешния ден. То е взето поради риск фермите за норки да се трансфорат в “резервоар за SARS-CoV-2”, доказан от екип от специалисти по ветеринарна медицина и инфекциозни болести. Това би разрешило на вируса да върлува още дълго време. За това осведомят отрасловите министри на земеделието и на опазването на здравето в писмо до Народното събрание.

Седмица по-рано земеделският министър в свое мнение съобщи, че е “много вероятно” SARS-CoV-2 да е минал от норка към човек при двама служащия във плантация за кожи в Холандия. В отговор на последната информация от холандското държавно управление организации за отбрана на животните от доста страни по света приканват своите държавни управления за затваряне на фермите за норки като евентуални резервоари за COVID-19 и други нови инфекциозни и зоонозни болести.

Забрана на фермите за норки е била призната в Холандия през 2013 година с гратисен интервал до 2024 година Поради основаната обстановка холандският кабинет разисква благоприятни условия за поощряване на фермите за кожи да прекратят непринудено активността си преди влизането в действие на възбраната. Към 2018 година в Холандия се отглеждат 4,5 млн. норки в 128 ферми, оповестяват от съдружие КАЖИ, които водят акция за сходна възбрана у нас.

Петя Алтимирска, ръководител на сдружението „ Кажи “ (Кампания и активизъм за животните в индустрията)., разяснява: “Изследвания в инфектираните ферми демонстрират, че признаците включват ‘храносмилателни и дихателни’ проблеми и могат да са смъртоносни за животните. Норките могат също да прихванат вируса без да демонстрират признаци. Затова, с изключение на призовавайки за възбрана на фермите за норки, ние призовавме българското държавно управление да предприеме незабавни ограничения за проучване на евентуалното разпространяване на болестта от COVID-19 във фермите за норки в България. Да организира наложително тестване във фермите като разгласява допустимо най-скоро резултатите, както и да вкара специфични ограничения за нараснала биосигурност при отнасяне на труповете. “

В България по данни на Агенцията по храните се отглеждат близо 130 000 норки в две ферми. Проучване на Българска академия на науките от 2019 година сподели 108 случая на избягали норки в региона към най-голямата плантация у нас. Тя се намира до с. Маджерито, Старозагорско.

У нас липсва стратегия за заразните болести при норките. Изготвянето на такава беше предложено през 2017 година от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Две научни мнения демонстрират, че норките са евентуални преносители на доста заразни и зоонозни болести. Въпреки това тяхното развъждане е позволено, потенциалът им се усилва, а от тази година се оказа, че могат да са преносители и на COVID-19.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР