Правителството на Хаити официално назначи Ариел Анри за министър-председател почти

...
Правителството на Хаити официално назначи Ариел Анри за министър-председател почти
Коментари Харесай

Хаити назначи нов премиер след убийството на президента |

Правителството на Хаити публично назначи Ариел Анри за министър-председател съвсем две седмици откакто президентът Жовенел Моиз беше погубен при скрит план, който евентуално се простира надалеч отвън границите на Карибите.

Анри пое ролята на в действителност водач на най-бедната страна в Западното полукълбо на гала в столицата Порт-о-Пренс, където стартира встъпителната си тирада с едноминутно безмълвие в памет на убития президент.

Хаити се бори с беззаконието, подхранвано от активността на незаконни банди, а Анри съобщи, че желае да сътвори условия колкото се може повече хора да гласоподават на изборите, планувани за септември.

Той прикани за продължение и на интернационалната поддръжка за държавното управление, което получи милиарди помощи след опустошителното земетресение през 2010 година

Бившият министър-председател Клод Жозеф, поел ръководството на страната, съобщи, че назначението на Анри има за цел да улесни изборите, които ще са сложна задача. Президентски избор в страната е извършен последно през 2016 г. 

„ Наследявате изключителна обстановка, характеризираща се с неналичието на президент, който да ви служи като щит, невиждана политическа рецесия в историята на страната, увеличаваща се неустановеност, мрачна и сложна икономическа обстановка “, сподели Жозеф.

И Анри, и Жозеф подчертаха, че държавното управление би трябвало да възвърне реда и сигурността, както и да работи за подсилване на стопанската система, разрушена от престъпността и пандемията от ковид.

Церемонията във вторник се състоя след публична работа в памет на Моиз, който беше погубен на 7 юли през нощта в частната си резиденция в Порт-о-Пренс от група от над 20 наемници, най-вече от колумбийски генезис.

Убийството на Моиз раздруса така и така нежната политическа система на Хаити, като в същото време концентрира вниманието върху слабите служби за сигурност, захласнати от мощни банди, които управляват елементи от острова като феодални господари.

71-годишният неврохирург Анри беше определен от Моиз за нов министър-председател единствено няколко дни преди президентът да бъде погубен, само че тогава не беше положил клетва публично.

Жозеф остана на поста министър-председател незабавно след атентата макар рецензиите от страна на вътрешнополитическите съперници, които го упрекнаха, че преследва еднолично присвояване на властта. Жозеф се върна на предходния си пост като външен министър, защото се чака към този момент някои министри да запазят старите си ресори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР