Правителството на ГЕРБ е подписало договори с десетки фирми за

...
Правителството на ГЕРБ е подписало договори с десетки фирми за
Коментари Харесай

Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата

Правителството на ГЕРБ е подписало контракти с десетки компании за ремонт и поддръжка на пътища в размер на 1,5 милиарда лв.. Същевременно обаче бюджетът на АПИ за тази активност е четворно по-малък - 382 милиона лв., като тези пари са били към този момент изхарчени към април месец.

Това сподели на конференция министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова. Изявлението на Министерство на регионалното развитие идва на фона на митингите на строителни компании, които блокираха основни пътища поради неизплащане на дължимите от страната суми.

" Заварихме тези контракти към този момент подписани от предходното управление на АПИ. Проведохме среща с компаниите и им казахме, че няма какво да създадем ", сподели Комитова.

По думите на районния министър тази процедура е водена през всичките години на ръководството на ГЕРБ. Практиката била следната - компаниите вършат поправки на собствен разходи, като разчитат на честната дума на страната, че в края на годината остатъчните суми се заплащат от остатъка в държавния бюджет.

" Не разбираме за какво не са се спазвали числата, избрани от бюджета. И по какъв начин някой знае при започване на годината, че в края на годината ще може да подсигури тези средства . Към днешна дата, да вземем за пример, ние няма по какъв начин да знаем дали ще има остатъци, с които да платим " , съобщи Комитова. И дефинира като " клевети " информациите, излезли в някои медии, че е поискала едвам 100 милиона лв. в допълнение за АПИ при актуализация на бюджета. " Поисках всичките милиард и половина ", отсече тя. Ще ги получи ли обаче - изясненост към този миг няма. И Комитова, и представителят на държавното управление Антон Кутев обявиха, че действително актуализацията на бюджета зависи от депутатите, а не от обособените министри. Правителството може да предлага, министрите могат да желаят, само че това, което ще получат въобще не зависи от тях.

Плащането с остатък в последните седмици на годината е доста порочна бюджетна процедура, която основава поле за голяма корупция, сподели на собствен ред представителят на служебния кабинет Антон Кутев. " В годините, в които ГЕРБ са били на власт, разбирам, че може и да са разчитали на остатъци. Но в година като сегашната - когато се обрисува да има 3-4 избори и никой не знае какво се случва с парите на страната - да направиш това е форма на машинация ", не спести рецензии към ексуправляващите Кутев.

" Много от тези компании са си свършили работата и би трябвало да си получат парите. Желанието ни не е да " прецакаме " компаниите ", увери той. Но сподели, че счита за редно митингите и въпросите както на строителите, по този начин и на жителите за пътищата и периодите за ремонтите не би трябвало да бъдат пред Министерски съвет, пред Министерство на регионалното развитие, а някъде другаде - с намек за централата на ГЕРБ.

А за какво компаниите, при изискване, че всяка година пътностроителните компании са работили на " почтена дума " и в действителност на собствен разходи, чакайки края на годината, през настоящата 2021 излизат на митинг още през август? Според Комитова има възможност да стачкуват особено против служебното държавно управление.

Има късмет обаче въпросните 1,5 милиарда да бъдат понижени с към 300-400 милиона, отговори на въпрос на News.bg и.д. шефът на АПИ Ивайло Денчев. Това значи обаче замразяването на редица обекти в цялата страна. Но даже и това да се случи - пътища няма да остават неизползваеми, увери той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР