Правителството на Габровски ще е експертно с фигури, които гравитират

...
Правителството на Габровски ще е експертно с фигури, които гравитират
Коментари Харесай

Планът на Борисов: Или правителство "Габровски", или нови избори

Правителството на Габровски ще е експертно с фигури, които гравитират към разнообразни политически сили Въпреки надпартийния темперамент на проектокабинета, възможностите да бъде определен с първия мандат са минимални Гласуването на държавното управление на Габровски в Народното събрание тази седмица по-скоро ще е тест до каква степен тази формула може да успее с третия мандат
Два месеца след парламентарните избори водачът на първата политическа мощ ГЕРБ Бойко Борисов сведе опциите за излизане от политическата рецесия до две - или поддръжка за кабинет на излъчения от партията на Борисов претендент за министър председател Николай Габровски, или нови изключителни избори за парламент. " Няма да влизаме повече в никакви съглашателства и да угаждаме на който и да било. Направихме не една, не две, а три крачки обратно, единствено и единствено страната да се стабилизира. Ако има трети мандат, ние ще настояваме да пристигна държавно управление, което ще избере проф. Габровски ", сподели Борисов като пренебрегва опцията за съставяне на държавно управление с втория мандат на " Продължаваме промяната ".

Ултимативния звук на водача на ГЕРБ, който е прочут с честата промяна на позициите си даже в границите на един ден, пристигна на фона на безрезултатния опит на номинирания от партията за министър председател неврохирург да събере парламентарна поддръжка за бъдещото си държавно управление. Миналата седмица той организира редица срещи в Народното събрание, само че получи безапелационен отвод от четири от политическите сили - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и " Възраждане ", а гласовете на останалите две - Движение за права и свободи и " Български напредък ", които дадоха знаци, че биха застанали зад подобен кабинет, макар че не получиха отговор на някои сложени от тях условия, са незадоволителни за прокарването му в пленарната зала.

Липсата на ясни гаранции за болшинство към бъдещия кабинет на Габровски, прави несигурна и съвсем невъзможна реализацията на първия мандат. В понеделник излъченият от ГЕРБ за министър председател неврохирург би трябвало да върне на президента досието, която получи преди седмица от Радев, и упованията са в нея да попадат имената на претендентите за министри и структурата на оферти от него кабинет. Те най-вероятно ще бъдат гласувани от Народното събрание още тази седмица, тъй че за оставащите два-три дни до влизането им в пленарната зала надали позициите на отказващите поддръжка парламентарно показани партии биха могли съществено да се преобърнат в интерес на препоръчаното от Габровски държавно управление с първия мандат на ГЕРБ.
Реклама Какъв кабинет
В единственото до този миг изявление в качеството си на претендент за министър председател, обещано в петък за Българска национална телевизия, Габровски увери, че съставът на държавното управление към този момент е подготвен. От думите му се разбра и, че в проекто кабинета му няма да има партийни лица, а експертни фигури. " Когато стане ясно кои лица ще вземат участие в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че работи правилото за професионализъм и наличие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разсъдъкът и първият мандат ще се осъществя ", сподели Габровски. Той отхвърли да уточни съответни претенденти за министри, само че в случай че се потвърдят имената, за които импровизирано се говореше в коридорите на Народното събрание предходната седмица, може да се каже, че те ще са на експертни фигури, които през годините са били свързвани с разнообразни партии от левия и десния политически набор. Очевидно за ГЕРБ задачите при гласуването на държавното управление са две:

Чрез кандидатурите да се направи опит да бъдат привлечени по-широк кръг гласове. Ако това не се случи, да направи доста сложна аргументацията на отказалите поддръжка и по този начин виновността за това, че няма държавно управление да се понесе от другите партии

Едно от имената, за които се твърди, че ще попада в досието на Габровски е това на някогашния министър на защитата от държавното управление на Кирил Петков Драгомир Заков. В проекто-кабинета на ГЕРБ той евентуално ще бъде повдигнат за външен министър. За него в понеделник заяви bTV. " Не мога да потвърдя и отрека, че това е министър от кабинета, само че в случай че това е правилно на мен ще ми е доста любопитно и забавно по какъв начин ще гласоподават от " Продължаваме промяната ", сподели членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Делян Добрев. Заков стана министър на защитата в държавното управление на Петков откакто актуалният водач на " Български напредък " подаде оставка от поста поради противоречие с политиката на четворната коалиция във връзка съветската експанзия в Украйна.

Тогава Заков беше представител на България в НАТО, а кандидатурата му беше съгласувана с Българска социалистическа партия, които отхвърлиха да покрепят оферти тогава на мястото на Янев Тодор Тагарев. За вероятността Заков да бъде препоръчан за министър в бъдещия кабинет на Габровски депутати от Политическа партия говореха още в четвъртък като се позоваваха на негово известие във вътрешен чат на парламентарната група, в който той написал, че е приел предлагането да бъде номиниран за министър на външните работи. Освен част от бившето държавно управление на Кирил Петков, Заков се смята за непосредствен и до кръгове в Българска социалистическа партия. По неофициална информация номинацията за правосъден министър е на Миглена Тачева, която заемаше поста в държавното управление на Сергей Станишев, а преди този момент беше зам.правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.
Реклама
Според депутати от " Демократична България " опити да бъдат привлечени в бъдещия кабинет на Габровски са правени и с разнообразни експертни фигури, които гравитират към дясното обединяване, само че те са отказали. По неофициална информация една от номинациите - тази за министър на превоза, ще бъде на фигура от средите на десницата, която обаче стана непосредствен до ГЕРБ. А от партията на Борисов настояват, че в министерския лист на Габровски ще попада и име на специалист, считан за непосредствен както до ГЕРБ, по този начин и до президента.
На какво разчитат от ГЕРБ
Неофициално депутати от ГЕРБ не крият, че очакванията им са посредством предложенията за министри от разноцветни политически сили да привлекат гласове на депутати, чиито партии не поддържат излъченото с мандата на ГЕРБ държавно управление при гласуването в пленарната зала.

Партията на Борисов към този момент има поддръжката на Движение за права и свободи. Счита се, че бъдещия кабинет на Габровски може да получи поддръжката и на " Български напредък ", макар че депутати от партията на Янев дават колеблив отговор с аргумента, че при диалога с Габровски не са получили отговор на въпросите кой ще взе участие в държавното управление и каква стратегия ще извършва това държавно управление. Трите обединения имат общо 115 гласа и не им доближават шест, с цел да имат болшинство в Народното събрание. При тази обстановка и при твърдата поръчка на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и " Възраждане ", че няма да поддържат препоръчаното от Габровски държавно управление, от ГЕРБ явно ще разчитат на " помощ " от обособени депутати от тези обединения, която може да стане посредством игра с кворума. Примерно някои депутати да не влязат в пленарната зала или да не гласоподават и по този начин да се понижи нужният брой гласове, нужни за избора на държавното управление. Той става с нормално болшинство (50+1) от гласувалите народни представители.

За подобен процес заговориха водачи от Политическа партия и от Демократична България още предходната седмица. " Едно от нещата, които ще бъдат доста значими, е да не позволим изборът да се случи с нечие неявяване ", сподели пред bTV съпредседателят на " Демократична България Христо Иванов. Бившият министър председател Кирил Петков пък прикани всички обединения да кажат ясно дали биха подкрепили държавно управление на ГЕРБ или не. " Не би трябвало да се заиграват с кворума другата седмица, тъй като рискът някой просто да не се появи и действително да падне кворумът, би било скрита поддръжка ", съобщи той в Народното събрание. Освен Политическа партия и Демократична България твърди в позицията си, че депутатите им няма да поддържат държавното управление на Габровски и ще бъдат в пленарната зала при гласуването, бяха и водачите на Българска социалистическа партия и " Възраждане " Корнелия Нинова и Костадин Костадинов. А това прави възможностите да бъде прокарано държавното управление на Габровски с първия мандат минимални.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР