Правителството на Естония поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС от

...
Правителството на Естония поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС от
Коментари Харесай

Естония поема председателството на ЕС

Правителството на Естония поема шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз от 1 юли. То разгласи и своите цели в този интервал, до момента в който делегация от Европейската комисия, водена от ръководителя ѝ Жан-Клод Юнкер и от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск идва за двудневно посещаване в страната, предава „ Фокус ".

„ Естония е подготвена за председателството ", съобщи министър председателят на Естония Юри Ратас.

„ Ние сме подготвени да водим съюз от 28 страни-членки, дом на близо 500 млн. души. Програмата, утвърдена през днешния ден, отразява нашето предпочитание да запазим Европейски Съюз единен, мощен и гледащ напред. Единството значи поддръжка на европейските хрумвания, правила и цели, само че и да се направи по този начин, че никой да не се усеща пропуснат или зарязан ", добави той.

Програмата на естонското председателство е формирана от четири съществени сфери:

1. Открита и новаторска европейска стопанска система, при която ще бъде отстранена ненужната администрация. Подкрепяне на икономическия растеж и основаването на работни места при възползване от капацитета на единния пазар.

2. Сигурна и безвредна Европа, при която да има общи решения при сигурността и политиката на външните граници, както и по въпроса за миграцията и приема на мигранти.

3. Дигитална Европа и свободно напредване на данни, при които да се развие цифрово общество. Предвижда се бърз, първокачествен и наличен интернет като основа за интелигентна и водена от данни стопанска система.

4. Включваща и устойчива Европа, при която да има равни условия за всички. Това значи поддръжка на по-добър баланс в работата и фамилния живот. Естония счита за значимо по-чистите условия на живот, които могат да се реализиран посредством зелена стопанска система и използването на Парижкото съглашение за климата.
На състоящата се в четвъртък вечерта в Талин гала по стартирането на председателството на Естония в Съвета на Европейския съвет министър-председателят на страната Юри Ратас изрази увереност, че положителните времена от участието в Европейски Съюз предстоят, съобщи естонският вестник Postimees.

„ 13 години след възобновяване на независимостта на Естония и преди 13 години от днешната дата ние станахме членове на Европейски Съюз. Това бе наша значима цел, а Европейски Съюз бе всичко, което чакахме. Европа е мир. Европа е независимост и общи полезности ", съобщи министър-председателят Ратас.

„ Дори и в тези моменти, когато трябваше да обсъждаме комплицирани въпроси и да одобряваме значими решение, Европейски Съюз остава подразбиращ се за естонците. Ние знаем, че взаимното битие има своята цена и че би трябвало от време на време да се изплаща налога на компромисите, с цел да може в последна сметка да се реализиран изгоди за всички европейци. Добрите времена на нашето взаимно престояване в Европейски Съюз предстоят ", уточни министър-председателят и добави, е че задачата на Естония като ръководител е да откри равновесие и единение измежду мненията на 28-те страни членки.

„ През идващите шест месеца погледите на Европа ще бъдат ориентирани към нас. Това време ще покаже какви сме, какво можем и по какъв начин живеем. Но това е също време на деликатно вслушване в другите. Колкото по-добре разбираме другите, толкоз по-сплотена ще бъде Европа ", заключи естонският министър-председател.

Председателството на Естония в Съвета на Европейския съюз стартира на 1 юли и ще продължи до края на годината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР