Правителството на Еманюел Макрон представи дългоочаквания план за стимулиране на

...
Правителството на Еманюел Макрон представи дългоочаквания план за стимулиране на
Коментари Харесай

Правителството на Макрон представи план за рестартиране на икономика за 100 млрд. евро

Правителството на Еманюел Макрон показа дълго чакания проект за стимулиране на стопанската система в размер на 100 милиарда евро. Президентът се надява този пакет да трансформира френската стопанска система и да усъвършенства възможностите му на идните след по-малко от две години избори, написа Блумбърг.

Планът, който носи името „ Рестартиране на Франция “, планува субсидиране на заплати, понижаване на налози за бизнеса и финансиране на планове в областта на  околната среда. Целта на проекта е преместване на фокуса от разноските за COVID-кризата към разрешаването на дълготрайни проблеми като слабите равнища на вложения и генерирането на работни места. Фискалният рестарт ще бъде осъществен в границите на две години.

Това е много високо-рисков политически ход за Макрон. Френската стопанска система бе измежду най-тежко засегнатите в Европа поради ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, като първичното възобновяване след тяхното разхлабване стартира да губи пара. Мерките за опазване на работните места помогнаха за предотвратяването на внезапен скок на безработицата, които обаче може да стане факт в идните месеци.

Правителствата в цяла Европа възнамеряват спомагателни пакети за стимулиране на стопанската система, която продължава да работи с стеснен потенциал поради пандемията. Много страни обаче към този момент са разтегнали прекалено много своите финанси. Извънредните разноски на Франция доведоха до растеж на държавния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт на страната до 120% - равнище, за което централната банка предизвести, че не би трябвало да бъде превишавано.

Около 15 милиарда евро от новата стратегия на френското държавно управление ще бъдат употребявани за стимулиране на заетостта, като тук влизат 7,6 милиарда евро за стратегиите за опазване на работните места, за образование на безработни и бонуси за наемане на младежи. Зелените вложения ще бъдат ориентирани главно към превоза с ниски излъчвания (по-специално към железопътния транспорт) и за реновиране на здания, което да ги направи по-енергийно ефикасни. Индустриалната част от проекта планува понижаване на налозите за производството.

„ Този проект съдържа композиция от краткосрочни тласъци към търсенето под формата на отбрана на работните места и дълготрайни такива под формата на вложения “, разяснява Людович Субран от Allianz. „ Той обаче е и доста френски, защото пробва пъкъла позволи всички проблеми с един проект. Той не включва запаси за подкрепяне на бизнеса и семействата на фона на изменящите се пандемични условия “, прибавя той.

Според изчисленията на френското държавно управление програмата ще докара до възобновяване на френската стопанска система на равнището й от 2019 година през 2022 година

Близо половината от 400-те хиляди работни места, които държавното управление чака да бъдат основани през 2020 и 2021 година ще могат да се възползват от проекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР