Правителството на Доналд Тръмп втвърди днес усилията си да блокира

...
Правителството на Доналд Тръмп втвърди днес усилията си да блокира
Коментари Харесай

Вашингтон: Спрете незабавно строителството на "Балкански поток"

Правителството на Доналд Тръмп втвърди през днешния ден напъните си да блокира довършването на газопроводите " Северен поток 2 " и " Турски поток ", чието продължение през България се назовава " Балкански поток ", предадоха международните организации. То заплаши със наказания фирмите, които вземат участие в построяването им, и изиска неотложно да прекратят работа.

Държавният секретар Майк Помпео разгласи, че администрацията приключва действието на клаузи, които изключваха от листата за наказания компании, взели участие в построяването на тръбопроводите в по-ранен стадий. Отсега нататък за тях ще се ползва в цялостна мощ гласуваният през 2017 година Закон за противопоставяне на враговете на Америка посредством наказания. Той бе признат за да се накаже Русия поради хипотетичната й интервенция в изборите в Съединени американски щати, както и поради други проблеми в връзките сред двете страни.

Този ход отваря вратата за стопански и финансови наказания в Съединени американски щати против всяка европейска и друга задгранична компания по плановете „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “, в това число и против компаниите, които са работили по тръбопроводите преди приемането на упоменатия закон и затова са били пощадени от санкции.

Администрацията на Тръмп упорства в Европа, и по-специално в Германия, за отвод от тръбопроводите, за които счита, че ще усилят зависимостта на континента от съветската сила. Новата стъпка се прави, тъй като напредва работата в Конгреса за предоставяне на зелена светлина за съответни наказания според настоящия закон.

Съединени американски щати са прям съперник на газопровода „ Северен поток 2 “, който би транспортирал природен газ на към 1200 километра под Балтийско море от Русия до Германия. Наред с някои източноевропейски страни, по-специално Полша и Украйна, които също се опълчват на плана, държавното управление на Съединени американски щати твърди, че той ще направи Европа рисково подвластна от Русия.

В края на предходната година швейцарската компания " Ол сийс " (Allseas), която експлоатира кораби, полагащи  подводния учасък на  газопровода, съобщи, че стопира работата заради безпокойство от наказания.

" Северен поток 2 " е благосъстоятелност на съветския " Газпром " с вложения от няколко европейски компании. Германското държавно управление съобщи, че съжалява за опасността от наказания и ги счита за интервенция във вътрешните работи на страната. Канцлерката Ангела Меркел обаче сподели предходната седмица, че Германия не обмисля контрасанкции.

За разлика от нея Русия съобщи, че обмисля ограничения за отмъщение. Помпео беседва с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник, а президентът Доналд Тръмп беседва с президента на Турция във вторник, само че няма индикации, че тръбопроводите са били обсъждани.

С " Турски поток " съветският газ минава през Черно море към Турция. Двете тръби с дължина  930 километра под Черно море, плюс съветските и турските сухопътни тръби, общият потенциал за транспорт е 31,5 милиарда кубически метра  природен газ годишно.

 

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира като политичеси напън за нечистоплътна конкуренция разпростирането на американските наказания върху " Северен поток 2 " и " Турски поток 2 " ( " Балкански поток " ), съобщи РИА " Новости ". Тядобави пред съветската организация, че това е " симптом за уязвимост на американската система ".

" Освен силови способи няма дейно настоящи принадлежности ", посочи тя.

 

Българска позиция

Очаква се Вашингтон да вземе решение през днешния ден за наказания против участниците в „ Турски поток “. Това призна пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Попитан дали това ще засегне България, Дончев съобщи, че в България не се строял „ Турски поток “, а „ Балкански поток “.

Този водопровод би трябвало да се преглежда като разширение на газопроводната система на България, осъществявана от държавното сдружение „ Булгартрансгаз “, сподели вицепремиерът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР