Правителството на Доналд Тръмп се готви да публикува планове за

...
Правителството на Доналд Тръмп се готви да публикува планове за
Коментари Харесай

Малки модулни реактори ще заменят обичайните АЕЦ след 20 г., според енергийното министурство на САЩ


Правителството на Доналд Тръмп се готви да разгласява проекти за разработка на нуклеарно гориво за дребни атомни реактори. Това е декларирал заместник-министъра на енергетиката на Съединени американски щати Dan Brouillette в изявление за японското издание Mainichi Shimbun, осъществено по време на публично посещаване в Япония, оповестява електронното издание Nuclear news. В изявлението той показва вяра за техническо съдействие с японски компании.
„ Бъдещето на атомната енергетика е в дребните нуклеарни реактори “, счита американският зам.-министър на енергетиката.

В Съединени американски щати цената на производството на електрическа енергия понижава. Проектите за мощни АЕЦ, които изискват доста време и пари губят икономическият си смисъл. Много компании обръщат взор към модулните реактори, които ще създадат строителството по-евтино при всеобщо строителство.

По думите на Dan Brouillette, “след 20 години атомната енергетика може да се промени съществено и по силата на пазара огромните нуклеарни реактори може да стартират да не се търсят. Той приканва към съдействие Япония и други страни.
Hitachi и General Electric ще стартират взаимна разработка на дребни реактори.

Нови реактори ще бъдат пуснати след 2030 година Hitachi и General Electric са се договорили за взаимно потребление на пробни данни. Споразумението за съдействие се чака да бъде подписано до края на годината.

Строителството на нови АЕЦ в Япония се счита за малко евентуално. Експерти чакат, че Hitachi ще експортира технология на реактори с малко мощ за непознати пазари.

В света няма образец за промишлена употреба на дребни модулни реактори, пие японското издание Yomiuri. Разходите за строителството им се прави оценка на 10 % от цената на нормална АЕЦ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР