Правителството на Дания анулира паспортите и отне датското гражданство на

...
Правителството на Дания анулира паспортите и отне датското гражданство на
Коментари Харесай

Дания лиши от гражданство предполагаеми терористи

Правителството на Дания анулира паспортите и лиши датското поданство на двама души, обвинени в поддръжка за терористичната формация " Ислямска страна ". Това заяви в Народното събрание в Копенхаген премиерката на страната Мете Фредериксен, оповестиха осведомителните организации. Министърът на имиграцията Матиас Тесфайе добави, че се преглеждат още два сходни случая.

Така за първи път се ползва наскоро признат закон, който разрешава датски жители, включили се към терористична организация в чужбина, да бъдат лишени от датско поданство без нужда от правосъдно решение.

Според този закон сходна мярка се ползва единствено за хора с двойно поданство, какъвто е казусът с двамата.

Адвокатката на единия - 25-годишен мъж с двойно поданство (турско-датско) сподели, че е научила за решението на държавното управление и е уведомила своя клиент, чието местоположение публично е незнайно. Тя добави, че ще оспорва решението по правосъден път. Според наличните данни мъжът се е включил съм " Ислямска страна " през септември 2013 година Името му не се оповестява заради правосъдно предписание.

Вторият е жена, която се е включила към ИД дружно със своя брачен партньор, твърди датският вестник " Берлингске ".

Според новия закон, станал предмет на остри разногласия, обвинени ислямски екстремисти, чието поданство е отнето, имат 4 седмици да апелират решението.

Властите считат, че най-малко 158 души от Дания са се включили към ислямистки групировки в Сирия или Ирак от 2012 година Близо 27 от тях остават в зоната на спора. Всичките 27 са жители на Дания, само че не е ясно какъв брой от тях имат и второ поданство.

Дания публично декларира, че всички воювали на страната на " халифата " поданици на страната са изгубили своето поданство и правото си още веднъж да претендират за него. " Това са хора, които са обърнали тил на Дания и са се борили против нашата народна власт и независимост. Те са опасност за нашата сигурност. Те са нежелани в Дания. И държавното управление ще направи всичко допустимо те да не се върнат в Дания ", съобщи министър председателят Фредериксен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР