Правителството на Чехия разглежда перспективата негов наблюдател да участва в

...
Правителството на Чехия разглежда перспективата негов наблюдател да участва в
Коментари Харесай

Чехия обсъжда възможността да получи статут на наблюдател в еврозоната

Правителството на Чехия преглежда вероятността негов наблюдаващ да взе участие в съвещанията на Съвета на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата). Това заяви нощес пред публицисти министър председателят на Чехия Бохуслав Соботка, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Получаването от Чехия на статут на наблюдаващ в Еврогрупата е опция, позволяваща на републиката, даже без да има обращение (на националната й територия) на единната европейска валута, да взе участие в разискването на вероятностите за развиване на еврозоната. Правителството утвърди желанието да се задълбочи икономическата и валутната интеграция със страните партньорки (от Еврозоната). В тези условия се регистрира опцията да бъде получен статут за наблюдаващ на съвещанията на финансовите министри от еврозоната ", сподели Соботка.

В съвещанията на Еврогрупата, по думите му, би взел участие финансовият министър на Чехия. Статутът на наблюдаващ се преглежда в Прага като " механизъм за подсилване на доверието " сред страните членки на еврозоната и страните отвън нея, както и за гарантиране на успеваемостта на Евросъюза. " Това е добра концепция, която Чехия, заинтересова да се доближава до ядрото на Евросъюза, би трябвало да бъде изпълнена ", акцентира чешкият министър председател.

Той акцентира, че към този момент държавното управление не е взело дефинитивно решение страната да подаде поръчка за приемане на статут на наблюдаващ в Еврогрупата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР