Правителството на Чехия отмени забраната за свободно движение, информират Би

...
Правителството на Чехия отмени забраната за свободно движение, информират Би
Коментари Харесай

Чехия отмени забраната за свободно движение

Правителството на Чехия анулира възбраната за свободно придвижване, осведомят Би Би Си, " Гардиън " и " Политико ".

Чехите ще могат да излизат на открито, като ще се позволява събиране до 10 души, разгласи здравното министерство, откакто обстановката с Covid-19 се усъвършенства. Централноевропейската страна наложи ограничаващи ограничения на 16 март. Преди събиранията бяха разрешени единствено до 2 души.

Пътуването в чужбина също ще бъде разрешено от понеделник, само че при прецизни условия. Чехите ще бъдат тествани за ковид при връщане в страната. Граждани на Европейски Съюз, само че не и други чужденци, ще бъдат пускани в страната, само че би трябвало да потвърждават, че са с негативна проба за ковид или се съгласят на 14-дневна карантина.

" Гардиън " отбелязва, че Чехия е направила противоположен завой с решението да отвори границите си, откакто през последните дни представители на държавното управление твърдяха, че рестриктивните мерки за пътешестване ще останат, до момента в който президентът Милош Земан означи предходната седмица, че границите би трябвало да останат затворени до идната година.

Но в този момент управляващите взеха решение да трансформират разпоредбите.

Отделно наложителното носене на маски ще остане минимум до края на юни.

Чехия последователно отваря и стопанската система. Ресторантите и бирариите ще отворят изцяло от 25 май, което е две седмици по-рано от първичния проект за пускане на стопанската система на пет стадия, който беше разгласен предходната седмица.

Зоологическите градини, школите за кормуване, библиотеките и магазините до 2500 квадратни метра ще отворят от понеделник - месец по-рано от плануваното. Но те не би трябвало да са част от огромни търговски центрове.

Промените идват след решение на съд в Прага, който постанови, че рестриктивните мерки са противозаконни.

В Чехия има 7 188 инфектирани с ковид, в това число 55 нови случая, и 123 умряли.

Междувременно Полша разгласи, че държавното управление е решило учебните заведения и университетите да останат затворени до 24 май. Ограничителната мярка изтичаше на 26 април. Матурите ще се проведат на 8-29 юни.

В Полша има 10 759 инфектирани с ковид и 463 умряли.

Властите възнамеряват да отворят хотелите, библиотеките, музеите и галериите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР