Правителството на Чехия обяви днес двама души от екипа на

...
Правителството на Чехия обяви днес двама души от екипа на
Коментари Харесай

Прага гони двама дипломати на Русия

Правителството на Чехия разгласи през днешния ден двама души от екипа на съветското посолство в Прага за личност нон грата, откакто чиновник на задачата популяризирал погрешна информация за планувана офанзива с отрова против трима политици, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Един чиновник на посолството изпратил предумишлено скалъпена информация за планувана офанзива против чешки политици до БИС (контраразузнавателната служба), съобщи министър председателят Андрей Бабиш пред кореспонденти. Според него „ целият случай наподобява е резултат от вътрешна омраза измежду чиновници на посолството “.

„ Предприехме подобаващи и съответни ограничения и обявихме двама души от личния състав на посолството за личност нон грата “, добави той.

На съветските дипломати са дадени 48 часа да изоставен страната. Единият от тях е изпълняващият длъжността началник на представителството на Россотрудничество в Чехия Андрей Кончаков, а другият, чиято фамилия е Рибаков, управлява Руския център за просвета и просвета.

Най-вероятно съветското министерство на външните работи ще отговори реципрочно, каквато е нормалната дипломатическа процедура.

Посолството на Русия в Прага към този момент назова решението за изгонването на дипломатите „ неприятелска стъпка, учредена на недоказани обвинявания “. В изказване на дипломатическата задача се показва, че „ дейностите на чешката страна свидетелстват за нежеланието на Прага на възстановява влошените напоследък двустранни връзки.

Новината за експулсирането на двамата дипломати на Москва, откакто преди близо месец съветското посолство изиска полицейска отбрана за собствен чиновник, който бе назван от чешки медии на фона на спекулации за проект за отравяне на локални политици.

През април чешкото сп. „ Респект “ писа, че руснак с дипломатически паспорт неотдавна е дошъл в Прага с рицин – токсична отрова, която може да бъде употребена като биологично оръжие. Мишената му били пражки кметове.

От началото на април връзките сред Прага и Москва са обтегнати поради демонтирането на монумент в чешката столица, отдаден на руския военачалник Иван Конев, който управлява освобождението на града през Втората международна война

Руски дипломати нарекоха това „ вражески акт на вандализъм “, а Следственият комитет на Русия стартира наказателно произвеждане против виновните за демонтирането на паметника.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР