Правителството на Чехия да признае за геноцид военните престъпления, в

...
Правителството на Чехия да признае за геноцид военните престъпления, в
Коментари Харесай

Сенатът на Чехия обяви руските военни престъпления в Украйна за геноцид

Правителството на Чехия да признае за геноцид военните закононарушения, в които е упрекната Русия в Украйна - резолюция с този апел одобри горната камара на чешкия парламент. 

" Критикуваме закононарушенията, които съветските войски правят в тази интервенция. Това са военни закононарушения. Тъй като те се основават на етническа принадлежност, език, място на престояване, всъщност носят белезите на геноцид ", сподели депутатът Павел Фишер пред Сената.

Предложението бе прието с 55 гласа " за " и 1 " срещу ". Два дни по-рано законодателите на Литва също единомислещо дефинираха дейностите на Русия в Украйна като " геноцид " и " тероризъм ". В края на април и Народното събрание на Естония разгласи съветската инвазия за " геноцид против украинския народ ".

Извън Европа единствено канадският парламент досега е приел сходно решение. Много страни, в това число Съединени американски щати, до момента не са го създали, евентуално с цел да избегнат допълнителна ескалация на спора, напомня " Политико ". 

Посланикът на Украйна в Прага Евхен Перебийнис благодари на Сената за признанието, че съветските сили в Украйна правят геноцид. 

Резолюцията също по този начин приканва чешкото държавно управление да „ форсира “ военната поддръжка за Киев, да поддържа Украйна за приемане на статут на претендент за участие в Европейски Съюз и да поддържа жалбите на страната против Русия пред Международния съд.

Президентът на Чехия Милош Земан утвърди настояванията на 103 чехи да се причислят към въоръжените сили на Украйна, с цел да оказват помощ в битката против съветската експанзия. Гражданите на Чехия имат възбрана да служат в задгранични армии и според закона това е закононарушение, наказуемо с отнемане от независимост до пет години. Около 400 души обаче са кандидатствали за освобождение на възбраната, оповестява Министерството на защитата на страната. 103 от настояванията са утвърдени, а останалите се обработват.

Решението на  президента би трябвало да бъде в съгласие и с премиера на Чехия Петр Фиала. Той към този момент съобщи, че ще подпише всички претенции, които са одобрени в хода на процедурите преди неговия автограф. 

Разрешението на президента на Чехия жители на страната да се причислят към въоръжените сили на Украйна идва на фона на визитата на българския президент Румен Радев в Прага.

„ Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на договарянията отстъпват пред войнствената изразителност, а това значи дълга война с тежки последствия ", отбеляза българският държавен глава след срещата си с Милош Земан преди ден. " И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на филантропична помощ. Но би трябвало да се ангажираме повече с енергийната самостоятелност на нашите страни “, добави Радев.

Новините от Чехия идват в миг, в който Украйна се готви да стартира първия си развой за военни закононарушения, а трима съветски военнопленници, упрекнати в изнасилвания и убийства на цивилни, ще бъдат изправени пред съда. Главният прокурор на Киев Ирина Венедиктова съобщи, че проверява над 10 700 хипотетични военни закононарушения, осъществени от съветски сили, и е идентифицирала над 600 обвинени.

Венедиктова заяви, че Прокуратурата към този момент е предявила първото обвиняване във военно закононарушение против покорен съветски боец от началото на спора. 21-годишният сержант Вадин Шишимарин ще бъде изправен пред съд заради убийството на невъоръжен 62-годишен граждански, убит, до момента в който карал колело. Убийството е било осъществено четири дни след началото на военните дейности, а съветският боец може да получи затвор до 15 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР