Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от

...
Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от
Коментари Харесай

Световни медии за ситуацията около Брекзит

Правителството на английския министър председател Тереза Мей оцеля след импортирания от Лейбъристката партия избор на съмнение в Народното събрание. Други мотиви за наслада за него обаче както наподобява няма, написа вестник ”Индипендънт ”.
Британският парламентаризъм се сблъска с нещо доста съществено през последните седмици. Правителството последователно загуби надзор върху европейската си политика, отбелязва изданието. Отхвърлянето на договорката на Мей за Брекзит единствено акцентира този факт. Самата Мей даже призна това, когато съобщи, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за съдействие с висши депутати от другите партии.

Отхвърлянето на договорката на Мей за Брекзит бе нещо предстоящо. В естествени времена министър председателят от дълго време щеше да си е подал оставката, само че това са едни невероятни времена, написа Филип Стивънс от вестник " Файненшъл таймс ". Мей завоюва вота на съмнение, импортиран от водача на лейбъристите Джереми Корбин, само че какъв е смисълът от това, пита Стивънс. Авторитетът на премиера е погубен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с водач, потопен във фантазиите си за социализъм от 70-те години. Парламентът си фантазира, че си е върнал назад контрола, само че тези, които отхвърлиха съглашението на Мей, нямат обща посока, обобщава Филип Стивънс.

Съдбата на Мей в този момент зависи от това какъв брой еластичност може да прояви тя, написа Мартин Кетъл от вестник " Гардиън ". " Какво ще се случи в този момент? " е въпросът, който си задават всички сега. Мей съобщи във вторник, че държавното управление чака да чуе Народното събрание. Тя няма и друга опция, показва Кетъл.

Англия се е запътила към бездна. Време е да понижи скоростта, написа в публицистична публикация американският вестник " Ню Йорк таймс ". Ако постигането на съглашение е невероятно, а излизането от Европейския съюз без договорка е недопустимо, какво е решението, пита изданието. Ако има противоположна страна на съкрушителното отменяне на постигнатото с доста труд от премиера Тереза Мей съглашение за Брекзит, то това е фактът, че изправените пред опцията за излизане от Европейски Съюз без договорка 10 седмици преди Брекзит, английски депутати може би най-сетне ще бъдат принудени да одобряват действителността. Отхвърлянето на договорката бе приветствано от мнозина: от съперниците на Брекзит, от еврофилите и от водача на лейбъристите Джереми Корбин, който желае да смъкна Мей от премиерския пост, с цел да може той да го заеме. Амбициите на Корбин обаче бяха попарени, откакто огромен брой политици от лагера на Мей, дали своят вот против договорката й, поддържаха оставането й като министър-председател, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

След като английският парламент отхвърли във вторник съглашението за Брекзит на премиера Тереза Мей, единственото нещо, за което има болшинство в Народното събрание и в страната е, може би, нежеланието за осъществяване на втори референдум за излизане от Европейски Съюз, чието образуване е невероятно преди 29 март, написа Джордж Ф. Уил от вестник " Вашингтон пост ".

Отхвърлянето на договорката за Брекзит не попречи на Тереза Мей да продължи напред, като че ли нищо не се е случило, написа френският вестник " Фигаро ". В елементарна условност се трансформира извоюваният от нея избор на съмнение, импортиран от водача на лейбъристите Джереми Корбин. С министър председател " зомби " (по думите на Корбин) и с водач на опозицията, който се опълчва, само че нищо не предлага, английският парламент се завърна през вчерашния ден към рутинния си живот, откакто във вторник нанесе най-голямото проваляне на държавно управление в историята на Англия.

Тереза Мей към този момент остава на власт и получи поддръжка от Ангела Меркел, която през вчерашния ден сподели, че към момента има време за договаряния, отбелязва " Кориере каузи сера ". Неяснотата по договорката за Брекзит обаче си остава, макар че вотът на съмнение против Мей не съумя в Камарата на общините. До понеделник Мей ще се опита да показа модифициран вид на съглашението, само че към момента няма изясненост в какво ще се показват измененията. Това обаче въобще не подсигурява, че и второ модифицирано съглашение няма да бъде отхвърлено от Народното събрание и отново да се стигне до разновидността Брекзит без договорка. Нараства и хипотезата за втори референдум. До декември предходната година тя изглеждаше много далечна, само че в този момент букмейкърите споделят, че има 43-процентна възможност за втори референдум, твърди изданието. Все по-често се приказва и за разновидността на бракоразвод по норвежки. Тоест Англия да е отвън Европейски Съюз, само че да остане в единния пазар и митническия съюз. Но срещу разновидността са даже редица министри от държавното управление на Мей. А и мъчно човек да си показа, че такава огромна страна като Обединеното кралство може да се съгласи да се трансформира в държава- спътник на Европа, както би се случило при възможен бракоразвод по норвежки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР