Правителството на България, чрез Министерство на финансите, е започнало процедура

...
Правителството на България, чрез Министерство на финансите, е започнало процедура
Коментари Харесай

Икономисти за новия заем: Управляващите ще увеличат задлъжнялостта с 1000 лева на всеки един от нас

Правителството на България, посредством Министерство на финансите, е почнало процедура по взимане на нов заем от външните пазари в размер на до 2 милиарда евро. Не става ясна повода, за какво се постанова тегленето на този заем. Какви потребности ще бъдат покрити с тези пари, кои са секторите, които ще получат държавна поддръжка?
Това споделиха икономистите Пламен Данаилов, Любомир Каримански и Кирил Симеонов, които са обезпокоени от концепцията за новия заем, който реши да изтегли властта. Ето какво допълват още специалистите:

Разбира се, изцяло основателни са и въпросите в този момент ли е най – верният миг? Каква ще е цената на този нов заем? Кога и по какъв начин ще бъде погасяван?Защо липсва бистрота по отношение на изискванията на заема?

При разбор на цифрите на фискалния запас към 31.07.2020 година би трябвало да са налични 10,1 милиарда лв., като 4,5 милиарда лв. е минималната сума на запаса, което значи, че над 5,5 милиарда лв. са разполагаем на държавното управление. От началото на 2020 година досега държавното управление е натрупало 1,2 милиарда лв. заеми от вътрешния пазар, които послужиха за погасяване на остарели отговорности и в допълнение 1 милиарда лв. от фонда на Европейски Съюз Sure. С новия облигационен заем, единствено за 2020 година държавното управление ще е нараснало задлъжнялостта на страната с 6,2 милиарда лв. без да е ясна посоката и повода заради, която го вършат. Управляващите ще усилят задлъжнялостта с 1000 лв. на всеки един от нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР