Правителството на Австралия отхвърли предложението за нова открита въглищна мина

...
Правителството на Австралия отхвърли предложението за нова открита въглищна мина
Коментари Харесай

Слага ли Австралия окончателно край на ерата на въглищата

Правителството на Австралия отхвърли предлагането за нова открита въглищна мина покрай Големия бариерен риф. Властите се базират на екологичните закони и риска от " необратими вреди ", оповестява CNN.

Проектът за рандеман, препоръчан от спорния австралийски предприемач Клайв Палмър, би бил ситуиран на по-малко от 10 километра от рифа на крайбрежието на Куинсланд - на към 700 километра северозападно от Бризбейн.

Министърът на околната среда и водите Таня Плиберсек още предходната година съобщи, че има намерение да отхвърли мината, като в този момент формализира решението си. Тя сподели, че за първи път федерален министър на околната среда е употребявал пълномощията си според законите за околната среда, с цел да отхвърли въглищна мина.

А аргументите са ясни -  обилни евентуални рискове за околната среда за рифа, който към този момент така и така е мощно заплашен от изменението на климата.
 Изправен пред дефицит на електрическа енергия, Китай желае да внася въглища от Австралия, макар личната си възбрана
Изправен пред дефицит на електрическа енергия, Китай желае да внася въглища от Австралия, макар личната си възбрана

През 2022 година страната разгласи, че ще усили оптимално потреблението на въглища през идващите години, тъй като се тревожи за енергийната си сигурност

" Рискът от замърсяване и необратими вреди на рифа е доста действителен. Такъв план би имал недопустимо влияние върху сладководните води в региона ", акцентира Плиберсек във видео, оповестено в обществените медии.

По думите й по време на интервала на публичните съвещания нейният отдел е получил 9000 публични коментара за мината единствено за 10 работни дни.

Австралийското държавно управление беше подложено на напън от ЮНЕСКО да отбрани по-добре рифа и през 2022 година даде обещание 1 милиард австралийски $ ($700 милиона) за старания за отбрана на нежната екосистема.

Миналата година Големият бариерен риф, който се простира на над 2300 километра, претърпя шестото си всеобщо избелване заради стопляне на водите, породено от изменението на климата.
 Австралия е изправена пред жилищна рецесия
Австралия е изправена пред жилищна рецесия

Над 80% от интервюираните австралийци считат, че има липса на налични жилища в техния район
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР