Правителството на американския президент Доналд Тръмп публикува близо 3000 секретни

...
Правителството на американския президент Доналд Тръмп публикува близо 3000 секретни
Коментари Харесай

САЩ публикуваха близо 3000 секретни документа, свързани с убийството на Кенеди


Правителството на американския президент Доналд Тръмп разгласява близо 3000 секретни документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди, съобщи Франс прес.

Първоначално се очакваше да бъдат огласени 3100 документа от стотици хиляди страници, които в никакъв случай не са ставали публично притежание. Но в последна сметка в интернет нощес бяха качени 2891. Те са налични на уеб страницата на Американските национални архиви, на адрес https://www.archives.gov/research/jfk/2017-release.

Публикуването на останалите бе отсрочено по гледище на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, съгласно които те са от прекомерно поверителни и засягат националната сигурност. Президентът Тръмп се е съгласил да даде на държавните организации период от 180 дни, в който да проучат още веднъж останалите документи и да се аргументират за какво те не трябва да се огласяват.

В тези досиета има поверителна информация, най-много за информаторите и ролята им в следствията, подчертал един от източниците на организацията. Президентът желае да се увери, че има цялостна бистрота по въпроса и желае тази информация да се огласи допустимо най-бързо, означи той.

Около 30 000 документа са били оповестени до момента с редакции. Националният списък възнамерява да ги качи на уеб страницата си.

Убийството на президента Кенеди е може би най-голямата тайнственост в американската история, която в никакъв случай няма да бъде разкрита по метод, отговарящ на всички въпроси. На 22 ноември 1963 година Кенеди е убит в Далас от Лий Харви Осуалд. Два дни по-късно, преди Осуалд да се изправи пред съда, той е убит от притежателя на нощен клуб Джак Руби.

Руби твърди, че е желал да пощади първата дама Жаклин Кенеди от " неудобството от изправянето на Осуалд пред съда ". Според някои анализатори Осуалд не е бил единственият стрелец, забъркан в гибелта на Кенеди, само че е малко евентуално да се появят нови доказателства и да разберем сигурно кой и за какво е умъртвил Джон Кенеди.

Терминът " доктрина на конспирацията " се употребява за пръв път в документ на Централно разузнавателно управление на САЩ от 1967 година, с цел да се демонизира и с цел да се запуши устата на всеки, който има рецензии към формалния отчет за гибелта на Кенеди.

Публикуваните през вчерашния ден документи са същинска находка за търсачите на истината, които се пробват от повече от половин век да открият какво се е случило в Далас през 1963 година, написа в. " Ню Йорк таймс ".

В документите се приказва за мафиоти, шпиони и кубинци. Те оповестяват за съмненията на Кремъл, че зад убийството е стоял вицепрезидентът Линдън Джонсън, както и опасенията на управляващите в Съединени американски щати, че обществото няма да одобри формалната версия за събитията.

Някои от тях демонстрират вълненията и хаоса през дните след убийството на президента. Сред тях е и паметна записка, явно подбудена от самия шеф на ФБР Джон Едгар Хувър малко след убийството на Лий Харви Осуалд през ноември 1963 година, която стартира с сбитото изречение " няма нищо ново по случая Осуалд, като се изключи че е мъртъв ".

Само 53 от оповестените през вчерашния ден 2891 документа в никакъв случай не са били разкривани. Останалите са били оповестени с редакции, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Един от тях разкрива реакцията на убийството в Съюз на съветските социалистически републики. Някои в Москва са го сметнали за прелом на ултрадесните сили в Съединени американски щати и са очаквали, че за случая ще бъде упрекнат Съветският съюз. Неназован осведомител е споделил пред американски шпиони, че Комитет за Държавна сигурност (на СССР) разполага с доказателства, че президентът Джонсън е виновен за убийството.

В паметната си записка два дни след убийството шефът Хувър показва безпокойствие, че убийството на Осуалд ще провокира подозрения измежду американците, че той е същинският палач. За убийството на Осуалд не може да има извинения, изключително поради предизвестията към полицията в Далас, е декларирал Хувър, намеквайки, че ликвидиралия го чиновник на реда Джак Руби може да е обвързван с чикагската проведена престъпност. Директорът е планувал, че това скоро ще докара до цяла промишленост от следствия и съмнения.

Хувър е изразил и терзания, че контактът сред Осуалд и кубинското посолство в Мексико, както и изпратеното от него писмо до руското посолство във Вашингтон, може да усложнят външните връзки на Съединени американски щати.

Документите няма да сложат завършек на разногласията и спекулациите, а някои от тях може да провокират нови въпроси, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". През 1975 година шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Ричард Хелмс е бил запитан, по време на показания под клетва, дали има информация, показваща, " че Осуалд е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ или че сътрудник... "

Но оповестената част от документа свършва там. Отговорът на Хелмс също не е показан, отбелязва американското издание.

Останалите документи ще бъдат оповестени след 6-месечно изследване, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отстъпи, давайки този период, с цел да може да бъде редактирана избрана информация, обвързвана с националната сигурност.

Някои от изчезналите материали са тези от максимален интерес за специалистите по случая, да вземем за пример 338-странично досие за Джон Мур, началник на клона на Централно разузнавателно управление на САЩ в Далас по време на убийството.

Липсва и 18-странично досие за Гордън Макглендън, предприемач от Далас, разговарял с Руби тъкмо преди той да простреля Осуалд. Не са оповестени и материали за известни кубински дисиденти в заточение, съперници на Кастро, които също са били измежду обвинените за убийството групи.

Въпреки това документите не опровергават теорията, че някогашният морски пехотинец Осуалд е работил независимо. Дълъг проектодоклад на Комисията по убийствата на Камарата на представителите на Съединени американски щати отхвърля като малко евентуална версията, че Куба е разпоредила убийството поради опитите на Централно разузнавателно управление на САЩ да ликвидира Фидел Кастро.

Повечето американци обаче считат, че Осуалд не е работил самичък, отбелязва в. " Вашингтон пост ", цитирайки изследвания на " Галъп ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР