Правителството на американския президент Джо Байдън официално поиска САЩ отново

...
Правителството на американския президент Джо Байдън официално поиска САЩ отново
Коментари Харесай

САЩ поискаха отново да бъдат приети в ЮНЕСКО

Правителството на американския президент Джо Байдън публично изиска Съединени американски щати още веднъж да се причислят към ЮНЕСКО, откъдето се отдръпнаха по времето на Доналд Тръмп. Това заяви през днешния ден генералният шеф на организацията на Организация на обединените нации Одре Азуле, представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" Искам да ви осведомявам от името на Държавния департамент, че Съединени американски щати имат достойнството да предложат проект за връщането си в ЮНЕСКО ", написа асистент държавният секретар Ричард Верма във забелязано от Агенция Франс Прес писмо до Азуле, което тя прочете пред представителите на 193-те страни членки по време на среща в централата на организацията в Париж.

" Възхитена съм от тази мощна стъпка ", " резултат от петгодишна работа " на ЮНЕСКО за " облекчение на напрежението, изключително в Близкия изток ", сподели в изказване Азуле.
Връщането на Съединени американски щати може да се реализира единствено след гласоподаване и утвърждение от болшинството от останалите страни, което се чака да стане факт през юли, в сходство с наредбите на ЮНЕСКО. Това решение на Съединени американски щати е част от общия подтекст на все по-силното съревнование сред Вашингтон и Пекин, поради желанието на Китай да трансформира интернационалния многостранен ред, открит след Втората международна война, на който ЮНЕСКО е еманация.

По време на президентския мандат на Доналд Тръмп през октомври 2017 година, че напущат ЮНЕСКО, чиито " непрекъснати антиизраелски пристрастия " бяха жигосани от Вашингтон. Това отдръпване на Съединени американски щати дружно с Израел влезе в действие от декември 2018 година

Миналия март обаче държавният секретар Антъни Блинкън сподели, че отсъствието на Съединени американски щати е разрешило въздействието на Китай да натежи повече от това на Вашингтон във връзка с разпоредбите за изкуствен интелект, когато ЮНЕСКО изготви рекомендация за етиката на изкуствения разсъдък за след 2021 година

" Наистина считам, че би трябвало да се върнем в ЮНЕСКО не с цел да създадем подарък на ЮНЕСКО, а тъй като нещата, които се случват в ЮНЕСКО, са значими ", съобщи Блинкън пред комисия на американския Сенат.

" Те работят по въпроса за разпоредбите, нормите и стандартите на изкуствения разсъдък. Искаме да бъдем част от това ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР