Правителството изпрати на парламента проектобюджета за 2023 г. Правителството прие

...
Правителството изпрати на парламента проектобюджета за 2023 г. Правителството прие
Коментари Харесай

Правителството изпрати на парламента проектобюджета за 2023 г.


Правителството изпрати на Народното събрание проектобюджета за 2023 година Правителството одобри и изпрати към Народното събрание законопроекта за държавния бюджет за 2023 година Основните параметри са ясни – 3% недостиг, предстояща инфлация от 8,7% за годината, 1,8% растеж на Брутният вътрешен продукт. Това разгласи финансовият министър Асен Василев на брифинг след края на съвещанието на Министерския съвет.

Дългът, който е заложен за тази година, е в общ размер на 7,5 милиарда лв., от които 3 милиарда са по остарели заплащания. Тоест новият дълг, който взимаме, е в размер на 4,5 милиарда лв.. Дългът към Брутният вътрешен продукт ще бъде 22%, в края на предходната година е бил 21,8%, изясни още Василев.

На отговор на въпрос дали приходите от възможна продажба на нуклеарно оборудване ще усили приходната част, той разгласи, че това са активи на Националната електрическа компания,и нямат връзки към държавния бюджет.

Той изясни, че се запазват всички обществени заплащания и се надграждат някои от ограниченията, заложени от служебния кабинет.

„ Изключително значимо е, когато организираме политика по приходите, да се организира еднообразно. Миналата година с актуализацията на бюджета заплатите в бранш „ Сигурност “ бяха увеличени с 20%, както и на други браншове. Политиката по приходите на служебния кабинет, която ние запазихме, беше да увеличим с 10% заплатите в секторите, които не са били увеличени предходната година. Това, което обещахме, е през 2024 година да се организира политика по приходите, с които да бъдат увеличени заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи “, уточни той.

„ Имахме диалози с сътрудниците от ГЕРБ, както и в Комисията по бюджет и финанси. Колегите споделиха, че имат някои бележки по законопроекта, само че ще поддържат бюджета “, посочи финансовият министър.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР