Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи

...
Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Само садисти могат да пратят украинските майки с деца в буферния център в Елхово

Правителството въобще не схваща концепцията на краткотрайната протекция. Това уточни Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщи Българска телеграфна агенция.

Декларацията е по отношение на оповестеното желание на 30 май от страна на вицепремиера по ефикасното ръководство Калина Константинова за преустановяване на интеграционния проект за разселване на бежанци навътре в страната.

По думите на Чолаков в буферния център в Елхово

"могат да пратят украинските майки с деца, единствено садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България ".

Чолаков настоя още на следващия ден в Комисията по правата на жителите да бъде извикана директорката на Агенцията по бежанците, с цел да "бъде запитана украинците хора ли са и имат ли права ". Той моли бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148 млн. евро европейска помощ за посрещане на бежанците.

В декларацията се показва, че изявлението на Калина Константинова във връзка с бежанците от войната в Украйна е потресло всички .

"Виждате форумите в интернет. Виждате какво мислят хората. Общественото мнение към този момент произнесе своята присъда – всички желаят нейната оставка ", се декларира в декларацията. По думите на Чолаков от ГЕРБ-СДС желаят Константинова да продължава да бъде водена в Народното събрание, с цел да могат народните представители от ръководещата коалиция да си мислят за "„ Български пощи “, за украинските майки, за вагоните към Ямбол и рейсовете към Паничище и за личния си позор, че не престават да търпят това ".

В текста се акцентира, че единствено 15 години след основаването на Третата Българска страна в интервала 1894 - 1896 година

в страната ни са пристигнали 20 хиляди арменци. Припомня се още, че по време на Балканските войни техният брой става 35 хиляди, а малко по-късно идват още 22 хиляди. След 1917 година през България минават 100 хиляди жители на Руската империя, бягащи от аления гнет, припомнят от ГЕРБ-СДС и акцентират, че от тях 20 хиляди остават в България.

"Представете си по какъв начин е изглеждала българската страна тогава

– без инфраструктура, без хотели по морето, без жилищен фонд, без ИТ експерти, без европейски фондове и сигурно без вицепремиерка по ефикасното ръководство. И все пак, онази българска страна се е посочила като извънредно ефикасна. Всички тези стотици хора са били признати, обгрижени, намерили са работа, изучили са децата си и са се интегрирали сигурно в българското общество.

Онази страна е можела да направи всичко това. Държавата на Киро и Калина не може ", установи Чолаков.

По думите му с всички запаси, които има в този момент, огромна част, от които построени и оставени от ГЕРБ, с всичките си искания и цифрови умения – страната просто не може.

Той уточни по какъв начин са щели да постъпят от ГЕРБ при такава обстановка. Първото, което са щели да създадат, е цялостна децентрализация на отговорностите и пълномощията по приемане на търсещите краткотрайна протекция към общините. Чолаков изясни, че животът на всеки човек минава в община – там работи, там заплаща налози, там учат децата му.

На първо място, съгласно него, би трябвало да има съдействие с Националното съдружие на общините .

Във всяка община има хотели, които имат повече потребност от поддръжка от хотелите по морето, сподели Чолаков. По думите му всяка община може да провежда активността на общинските и държавни служби, имащи отношение към настаняването на бежанците по подобен метод, че всички техни потребности да бъдат задоволени неотложно и единствено общината може да ги интегрира, а страната е щяла да заплаща сметките, като тези 148 млн. от европейските фондове за взаимност, щяха да постъпят в общините и посредством тях да стигнат до нуждаещите се.

Държавата щеше да заплаща по равно, без значение дали е хотел, или частно лице, приело украински бежанци, добави депутатът.

"Така българската страна при започване на 20 век е приела половин милион бежанци и от това е излязла по-силна, по-солидарна, по-заможна ", сподели Чолаков и добави, че по този начин в този момент постъпва страна като Полша.

На заглавната фотография - буферният център в Елхово.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР