Правителството иска зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн

...
Правителството иска зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн
Коментари Харесай

Кабинетът иска оставката на Ралица Агайн заради фалиралия застраховател „Олимпик“

Правителството желае зам.-председателят на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн да си подаде оставката, поради случая със застрахователната компания " Олимпик ". Това заяви пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че това е позицията и на Политическа партия " ГЕРБ ", защото министър председателят Борисов е и водач на партията.

Днес в Министерския съвет имаше среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на финансите и с ръководителя на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова-Ганозова, представители на застрахователния отрасъл, специалисти и чиновници от ДАНС. Застрахователният кодекс не планува опцията държавното управление да изиска оставката на зам.-председател на КФН, изчерпателно са изброени и хипотезите, при които Народното събрание може да освободи предварително член на Комисията за финансов контрол и по тази причина се надява Ралица Агайн сама да освободи поста.

Българския Кодекс за обезпечаване планува клоновете на застрахователните компании от страни на Европейския съюз да внасят вноски в Гаранционен фонд. Парите във фонда служат за покритие на вреди при липса на застраховка гражданска отговорност. Парите от фонда не могат да служат за връщане на вноските на жителите, които имат полици от " Олимпик ". Ако кипърски съд разгласи компанията в неплатежоспособност тези хора се трансформират автоматизирано в кредитори и ще получат автоматизирано пари от кипърския гаранционен фонд. Ако компанията обаче бъде прекъсната по друга метод, ще е нужна правна помощ. Именно за изясняване на тази обстановка през днешния ден в 14.00 часа министърът на външните работи Екатерина Захариева и министър Горанов викат в Министерство на външните работи посланика на Кипър. Ще наемем и добра адвокатска компания в Кипър която да ни оказва помощ за търсене правата на българските жители, потърпевши от активността на " Олимпик ", уточни Горанов.

На срещата в Министерство на външните работи през днешния ден ще бъдат сложени няколко съществени въпроса, по които ще желаеме подпомагане на кипърските управляващи и публично удостоверение от кипърското финансово министерство за метода, по който ще тече процедурата, добави министърът на финансите Горанов.

КФН не се е поинтересувала от разпоредбите и процедурите, които следват за ЗК " Олимпик " след оповестяването на компанията в неплатежоспособност и не е уведомила Народното събрание и държавното управление за рисковете, които предстоят за застрахователния бранш. КФН не е обърнала и внимание за много по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК " Олимпик ", сподели финансовият министър. Горанов уточни, че компанията е превела безпричинно два милиона лв. на Гаранционния фонд в България, които обаче би трябвало да бъдат върнати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР