Правителството иска да заличи санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни

...
Правителството иска да заличи санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни
Коментари Харесай

Сдружение за изследователски практики: Защитата на ресурс като питейната вода не трябва да отпада


Правителството желае да заличи санитарно-охранителните зони към оборудванията за питейни води. За това сигнализират от няколко дни неправителствени организации. Опасенията са, че посредством лобистки ремонти в закон ще се позволен сечи и градежи в зони, близки до водоизточниците. Граждани и организации изпратиха куп писма до Комисията по околна среда в Народното събрание с зов да бъдат отхвърлени съответните промени. В четвъртък комисията поддържа измененията и те ще влязат в пленарна зала.

Защитата на запас като питейната вода не би трябвало да отпада. Това сподели в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Вера Стаевска, ръководител на Управителния съвет на Сдружението за проучвателен практики:

" Чрез един закон ръководещите реализират други свои цели. Не съм склонна да се съглася, че една отбрана на подобен запас като питейната вода би трябвало да отпадне и да се отсрочи за в бъдеще. С този закон се махат трите защитни пояса от централно охранителните зони и се поставя един дребен предпазен пояс. Собственикът, който желае да строи или да стопанисва съответната земя предлага на Министерство на околната среда и водите какъв брой квадратни метра ще бъде предпазената зона. Охранителните зони, които би трябвало да бъдат по-големи, ще се дефинират вероятно след 2021 година.

Цялото изявление с Вера Стаевска можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР