Правителството иска да намали силната зависимост от вносаКитай се опитва

...
Правителството иска да намали силната зависимост от вносаКитай се опитва
Коментари Харесай

Китай налива над $30 млрд. в чип индустрията си

Правителството желае да понижи мощната взаимозависимост от вноса

Китай се пробва да понижи зависимостта си от вноса на полупроводникови артикули, за които харчи по 200 милиарда юана годишно, с мощни вложения в родно произвеждане

Правителството на Китай възнамерява да притегли над 31 милиарда $ във втори рунд на вложения в родното произвеждане на чипове. Средствата ще бъдат употребявани за ускорение на растежа на китайската полупроводникова промишленост, съобщи Блумбърг.

Фондът CICIIF (China Integrated Circuit Industry Investment Fund) към този момент води договаряния с държавни организации и корпорации за привличане на минимум 150 милиарда юана за развиване на производството на чипове. Очаква се даже сумата да набъбне на 200 милиарда юана (31,5 милиарда долара). Усвояването на капиталите ще стартира през втората половина на 2018 година

Инвестициите ще бъдат ориентирани в разнообразни браншове на китайската полупроводникова промишленост – от създаването на процесорни архитектури до производството и тестването на чипове. Предимство при разпределението на средствата ще имат водещите производители на телекомуникационно съоръжение като Huawei и ZTE, както и холдингът Tsinghua Unigroup.

По-рано, в първия рунд на финансиране над 20 китайски компании, включително ZTE и производителят на чипове по поръчка SMIC, получиха към 140 милиарда юана за развиване. Новината за втория рунд на финансиране оскъпи акциите на някои от полупроводниковите компании – Jiangsu Changjiang Electronics Technology Co. нарастна с 6,2%, а China Wafer Level CSP – с 5%.
още по тематиката
Китай се пробва да понижи зависимостта си от вноса на полупроводникови артикули, за които харчи по 200 милиарда юана годишно. Според управляващите, тази взаимозависимост заплашва националната сигурност на страната и затруднява развиването на преуспяващия софтуерен бранш.

В идващите 10 години държавното управление на Китай възнамерява да похарчи към 150 милиарда $, с цел да изведе страната на водещи позиции в създаването и производството на чипове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР