Правителството и петролният бранш се събраха, за да обсъдят мерки

...
Правителството и петролният бранш се събраха, за да обсъдят мерки
Коментари Харесай

Обещават мерки за по-евтини горива

Правителството и петролният отрасъл се събраха, с цел да обсъдят ограничения за понижаване на цените на горивата на фона на продължаващите митинги в страната. В четвъртък (15 ноември) в Министерския съвет се състоя среща сред вицепремиера Томислав Дончев и представителите на Българската петролна и газова асоциация, сплотяваща най-големите играчи на пазара.

Разговорите ще обзет и концепцията на финансовия министър Владислав Горанов в касовите бележки от бензиностанциите да се вписва какъв брой е индустриалната цена на горивото, какъв брой са акцизите и надценката на търговеца.

"Предложихме няколко ограничения - за понижаване на цената на горивата, за разбори на пазара и така нататък Следва да се обсъдят и с Управителния съвет. Обсъждаме и ограничения, изискващи държавна интервенция, някои от тях и смяна в законодателството. Това не може да се случи за ден или два ", разгласи на излизане от държавната постройка изпълнителният шеф на асоциацията Андрей Делчев. По думите му браншът търсил метод да даде своя принос за нормализиране на пазара.

От началото на протестните шествия цените на горивата потеглиха леко надолу, като при бензина се следи междинен спад от 15 стотинки на литър. От браншовата организация обаче акцентират, че наклонността няма нищо общо с митингите, а се дължи на обстановката на интернационалните пазари.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията пък стартира следващ разбор на цените по бензиностанциите. Антимонополистите се самосезираха за инспекцията по медийни изявления. В последните години те направиха значително инспекции на пазара на горива. Които обаче не доведоха до нищо. За последно откриха дъмпинг от страна на веригата бензиностанции на Веселин Марешки. Но нарушаването бе несъмнено като леко и беше наложена глоба от 0.1% от оборота на "Трейднет Варна ", което се равнява на малко над 175 хиляди лв.. Проверка имаше и през октомври 2016-а, само че няколко дни след последните парламентарни избори производството бе прекъснато.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР