Правителството и IT индустрията трябва да си сътрудничат в създаването

...
Правителството и IT индустрията трябва да си сътрудничат в създаването
Коментари Харесай

Киберзастраховането навлиза и в България

Правителството и IT промишлеността би трябвало да си сътрудничат в основаването на инфраструктура за отбрана от хакерски атаки, съобщи ръководителят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов по време на открита полемика на тематика „ Възможности за публично-частно партньорство в региона на киберсигурността “. 

Бизнесът постоянно върви с няколко крачки напред, сподели още той.

Пример за това е и превръщането на полиците за киберсигурност в една от горещите теми на международния осигурителен пазар. Павел Димитров, изпълнителният шеф на компанията „ Лев инс “, която създава такава застраховка за България от към две години, изясни какво тъкмо съставлява тя. Полицата включва освен застрахователно покритие, само че и поддръжка и реакция при положение на нужда от IT екип. За задачата сдружението основава и лична киберакадемия.
  
Хакерската офанзива против Национална агенция за приходите и приключването на данните на милиони българи подейства като леден душ и насочи публичното внимание към киберзаплахите и нуждата от съответна отбрана. Вече близо две години „ Лев инс “ работи върху основаването на застраховка за киберсигурност, изпълнителният шеф на компанията Павел Димитров пред " Дарик ".
 
“Лев инс “ основава и лична киберакадемия, която ще поддържа и подпомага всички застраховки, свързани с дигитализацията на живота ни.
 
Полицата за киберсигурност ще има две страни – застрахователно покритие и техническа поддръжка от IТ екип, изясни израелският експерт Орен Елимелех, консултант по киберсигурност на Министерството на превоза и пътната сигурност в Израел, както и съветник по кибер и осведомителна сигурност на Bank of Jerusalem, и още над 500 компании.

„ Заедно с „ Лев инс “ както отсам, по този начин и от Израел ще оказваме помощ на клиенти, организации, компании в България. Ще реагираме неотложно по телефона или посредством отдалечена връзка. Ще им оказваме помощ да отстраняват вируси, да поправят уязвимости, ще предоставяме застрахователно покритие. Целта ни е помогнем на бизнеса да реагира по-бързо на киберзаплахи посредством киберзастраховка “.

Такива полици към този момент има в Израел, добави Орен Елимелех и даде за образец партньорска компания, която застрахова дребни и междинни компании, както и семейства.

„ Ако има киберинцидент, клиентите ни се обаждат по телефона. Също по този начин следим офиса отдалечено. Ако има пробив или накърнимост, ние я виждаме и незабавно ги уведомяваме, че има проблем “.

Разработват се три равнища на покритие, посочи Павел Димитров.
 
Информираността, квалификацията и IT образованието са извънредно значими, в случай че желаеме да не допуснем киберинциденти като хакерската офанзива и приключването на данни от Национална агенция за приходите, посочи Орен Елимелех.

„ Можете да постигнете това, като употребявате към този момент случилия се пробив, с цел да въведете наложително минимално равнище на подготовка за киберинциденти за чиновниците в държавната администрация, в разнообразни организации, дребни компании, за бизнесмени. “

Образованието е първото, от което би трябвало да стартираме, счита и ръководителят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов.
 
Образованието по киберсигурност би трябвало да има и за децата, безапелационни са специалистите. Според Орен Елимелех в учебните заведения би трябвало да има такова образование. Под думите му, най-големите рискове в киберпространството сега са рискът от приключване на данни и блокирането на IT системите ни посредством злотворен програмен продукт.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР