Правителството е длъжно да предприеме незабавни мерки за кандидатстване в

...
Правителството е длъжно да предприеме незабавни мерки за кандидатстване в
Коментари Харесай

Банковия съюз - ключ към просперитет и ефективни реформи

Правителството е длъжно да предприеме незабавни ограничения за кандидатстване в Банковия съюз като първа стъпка към приемането ни във валутния механизъм ERM2 и еврозоната. Това е извънреден късмет, не просто тъй като по този начин ще удовлетворим условията на Европейската централна банка (ЕЦБ), а най-много за нас самите – с цел да осигурим самостоятелен и по-качествен контрол върху банковата ни система. Констатациите за продължаваща взаимозависимост на Българска народна банка от властта в България са факт, който през последните години се потвърди при редица нейни решения:

Прикриването на резултатите от стрестестовете през 2016 година;
Одобрението на Стоян Мавродиев за изпълнителен шеф на държавната Българска банка за развитие;
Одобрението на продажбата на Общинска банка на разположение без никакъв опит в сферата;
Одобрението на продажбата на банка " Виктория " на " Инвесбанк ", която сподели най-слаби резултати на стрестестовете.

Напомням, че незабавно след банкрута на КТБ през 2014 година всички парламентарни партии, в това число в този момент ръководещите, обявиха при президента Плевнелиев, че приемането на България в Банковия съюз е приоритет. Силно притеснително е, че този приоритет в този момент е сменен, евентуално с цел да бъдат обслужени ползите на авторитетни кръгове. С това държавното управление рискува да изпрати България в последния коловоз на Европейския съюз, и в последна сметка да ни извади от свободния свят с всички последици от това. Не можем да позволим държавното управление и Българска народна банка да провалят цялата страна, поради частния интерес на една банка.

Изпълнението на условията на Европейската комисия и ЕЦБ са значими, само че незадоволителни условия за приемането ни в ERM2. Кандидатстването нито подсигурява позитивен отговор от страна на нашите сътрудници, нито е тест за фактическата дарба на България да бъде член на еврозоната. И отговорът, и тестванията занапред предстоят. Както травматичният опит на България с кандидатстването в Шенгенското пространство ясно демонстрира, формалните стъпки и осъществяването на формалните критерии не са задоволителни, с цел да завоюват доверието на нашите сътрудници. Боядисването на една ограда пък напълно.

Нужни са същински, достоверни доказателства, че България е подготвена за сходно участие. Защитата на собствеността, правната система, съответен финансов и енергиен контрол не са неща, които би трябвало да свършим, с цел да угодим на този или оня служител. А с цел да създадем стопанската система ни конкурентна на международната.

От предходната година свободното придвижване е реалност за над 40 милиона жители на Украйна, сключихме и контракт за асоцииране, който отстрани пречките за търговията посред ни. Не можем да привличаме още дълго капитали с ниски разноски за труд, а и не би трябвало. Винаги ще има някой, който ще ни надцака в това. Видно е и от спада на задграничните вложения. Но те и българските капитали към този момент бягат от страната. Нужна е нова визия за бъдещето на просперираща България и за задачата би трябвало да изградим ефикасна администрация. Ние ще имаме изгода от това, не бюрократът Х.

Убеден съм, че участието на България в сърцевината на Европейския съюз – еврозоната и банковия съюз – е главният и преобладаващ интерес на българските жители. Той подсигурява свободното придвижване на хора, артикули и капитали. Нещо, с което свикнахме дотолкоз, че към този момент го одобряваме за даденост, сякаш спомените отпреди 2000 година са изтрити. Забравихме черния лист на Шенген, опашките за визи, възбраната за експорт на редица артикули. Затова всички стъпки към интеграция би трябвало да бъдат приветстван. Защото ще значат и понижаване на световния риск за смяна на геополитическата ориентировка на България.

Тревогата ми е обаче, че актуалното болшинство в Народното събрание и изпълнителната власт имат доста разнообразни цели и не са в положение нито да осъществят нужните промени, нито да убедят някого в действителната дарба на България да е пълностоен член на еврозоната. От което ще страдаме.

Авторът е съпредседател на партията " Зелените ", която е част от обединяването " Демократична България ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР