Правителството днес даде мандат на финансовия министър да подаде официално

...
Правителството днес даде мандат на финансовия министър да подаде официално
Коментари Харесай

България праща искане за сътрудничество с ЕЦБ и проект за промени в законодателството

Правителството през днешния ден даде мандат на финансовия министър да подаде публично заявление за реализиране на близко съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви пред публицисти след държавното Владислав Горанов, представен от Българска телеграфна агенция.

Това официално решение от през днешния ден е вследствие на дългогодишна връзка сред българските управляващи и страните от Еврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединение на България към Еврозоната и на българския лев към механизма ERM-2, сподели още финансовият министър. До няколко часа писмото ще бъде изпратено, добави той.

Знаете, че на 12-ти юли българското държавно управление и Централната банка изпратиха писмо за желание за метода, по който ние виждаме присъединението на България към ERM-2 като причина за влизането на страната в Еврозоната. В резултат стартира да тече изследване на ЕЦБ, до каква степен нашето законодателство ще бъде приспособено, тъй че надзорните решения на ЕЦБ да имат правна мощ и да са непосредствено използвани за тези български банки, за които ЕЦБ реши, че желае непосредствено да упражнява надзорни функционалности. В сходство с разпоредбите сходно отключване трае от 6 до 12 месеца. Разбира се доста зависи от това, до каква степен българските управляващи съумеят бързо да приспособяват националното законодателство, с цел да подсигуряват стабилността на актовете на ЕЦБ и тяхната употреба, сподели министърът.

Това което ще изпратим през днешния ден, с изключение на формалното заявление за реализиране на близко съдействие с ЕЦБ във връзка с банковия контрол, е и план на изменение на българското законодателство. С него ние ще заявим нашето виждане по какъв начин българското законодателство би трябвало да бъде променено по този начин, че да дава отговор на условията на регламента на Европейски Съюз, сподели Горанов. Страните членки на Еврозоната обявиха, че сега, в който ЕЦБ даде позитивна оценка на опцията за близко съдействие, ще поддържат присъединението на лв. към ERM-2., а това е изминаването на по-голямата част от пътя към Еврозоната, сподели Горанов.

Нашите европейски сътрудници ни споделиха, че това е най-хубавото, което сега може да ни предложат, в случай че желаеме да се присъединим към най-богатия клуб в света - клубът на страните членки в Еврозоната, сподели Горанов. Позиция на Еврогрупата от 12 юли в Брюксел е извънредно положителен знак. За пръв път, черно на бяло, страните от Еврозоната се ангажират с съответни периоди и решения във връзка с Българската вероятност към Еврозоната. Продължавам да имам вяра и това се споделя и от Българска народна банка, че това е верният път, добави той.

Системата на паричен съвет и връзването на българския лев към еврото значително лимитира опцията на Българската национална банка да прави парична политика и тя напълно, поради системата на Паричен съвет, е преотстъпена на ЕЦБ. Влизайки в Еврозоната, ние ще стартираме да участваме в решенията свързани с паричната политика на Съвета и това е едно от най-малките преимущества, които ще получим, с изключение на увеличението на доверието в нашата стопанска система, намаляването на транзакционните разноски за бизнеса и всички други преимущества, които този клуб на богатите и развити европейски страни подсигурява като триумфи за една дребна и отворена стопанска система като българската, сподели Горанов.

Имам уверението на нашите европейски сътрудници, без значение, че част от критериите заложени в нашето писмо за желание са мъчно измерими, че ние ще бъдем третирани партньорски и единственото нещо, което се желае от нас, е да потвърдим, че можем да изпълняваме разпоредбите, по които действа Европейския паричен съюз, сподели още Владислав Горанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР