Правителството давало зор за бързото изработване на паметника за спасяване

...
Правителството давало зор за бързото изработване на паметника за спасяване
Коментари Харесай

Разследва какво се случва с паметника за спасяване на българските евреи

Правителството давало напън за бързото разработване на паметника за избавяне на българските евреи, който трябваше да замине за Израел, а по-късно монументът останал пропуснат в леярна в продължение на четири години. Това описа създателят на паметника - скулпторът Момчил Цветков.

В началото на годината Министерският съвет отпусна 36 хиляди лв. за повторна направа на паметника, излят в края на 2013 година, поради компрометирането на изоставения паметник. Новият монумент към този момент се отлива в Сопот, а създател на плана още веднъж е Момчил Цветков, който все пак не се усеща афектиран, а единствено изумен от дългогодишната липса на решения за ориста на паметника. Бъдещият монумент ще бъде инсталиран в крайбрежната зона на Тел Авив и по избор на израелската страна фамозната " Звезда на Давид " е смалена.

В началото на 2013 година кабинетът " Борисов 1 " гласоподава решение за разпределяне на до 150 хиляди лв. за отбелязване на 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Инициативата планува и изработването на два идентични паметника, отдадени на делото - единият за София, а другият за Израел. Конкурсът за разработване на паметника е разгласен още през януари, а при започване на март за създател е определен скулпторът Момчил Цветков.

Изработката на паметника е предоставена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи и по думите на Цветков израелският монумент трябвало да се направи бързо. " Когато ми се даде огромен напън бързо да стане паметникът, в действителност община Тел Авив нямаше още никакво решение за него. Беше доста самоинициативно, ненужно всичко това ", разяснява той.След това ползата на страната към паметника затихва и се възобновява с подготовката за визитата на израелския президент у нас през 2016 година. Тогава е формалното разкриване на софийския монумент за избавяне на българските евреи. В края на 2017 година, при подготовка на визитата на българския министър председател в Израел, от културния институт алармират, че направеният преди четири години паметник е неспособен за превозване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР