Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното

...
Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното
Коментари Харесай

Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение

Правителството дължи на обществото безапелационна информация за резултата от изключителното състояние през първия месец на неговото въвеждане. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление днес по обед по мотив предлагането на Министерски съвет до Народното събрание за удължение на периода на оповестеното изключително състояние в страната.

„ Без подозрение пандемията изисква решителни ограничения, множеството българи ги одобряват с схващане. Считам обаче, че държавното управление дължи на обществото безапелационна информация за резултата от изключителното състояние през първия месец на неговото използване. Управленските решения следва да се вземат въз основата на достоверни и всеобхватни данни “, съобщи Румен Радев.

По думите му, изключителните ограничавания забавят растежа на заболеваемостта, само че " доведоха до социална парализа и отключиха невиждана обществена и икономическа рецесия. "

„ Безработицата пораства с часове, хиляди предприятия стопират работа. Много българи незабавно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните специалности също чакат безапелационни ограничения. Мизерията не е избавление от вируса. Вече загатнах, че гладът може скоро да надделее над страха и следствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия ковид. “, добави президентът.

Според Румен Радев би трябвало да си сложим ясна национална цел - допустимо най-бързо връщане към релативно естествен темп на живот, произвеждане и свободно придвижване на хора и артикули.

„ Тази цел може да бъде реализирана с обединените старания на институциите и на всеки от нас. Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в един нов свят “, сподели още той.

Зравеопазването ни следва да схване по-гъвкава тактика против ковид, счита още Радев „ Фокусирането върху ковид не би трябвало да попречва достъпът на хронично болните, а ограниченията би трябвало да са ясни и ефикасни “, добави той.

„ Част от ограниченията в изключителния закон се дефинират и от жителите и от бизнеса като незадоволителни. Формулата 60/40 е мъчно използвана. В изискванията на рецесия действителната помощ е безвъзмездната. Правителството прибягва до нов заем до 10 милиарда лв. преди да употребява запасите в бюджета. Очакваните ограничения не са свръзани с финансова помощ, а баланс сред ограничаване и обществена интензивност. Непосилните санкции са неприемливи “, отбеляза държавният глава.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР