Правителството даде съгласие България да изпрати официалното заявление за близко

...
Правителството даде съгласие България да изпрати официалното заявление за близко
Коментари Харесай

Правителството даде съгласие България да изпрати официалното заявление за близко сътрудничество с ЕЦ

Правителството даде единодушие България да изпрати формалното заявление за близко съдействие с ЕЦБ
Правителството даде единодушие България да изпрати формалното заявление за близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол и да стартират проучвателните действия на страната ни. Това разгласи министърът на финансите Владислав Горанов след държавното съвещание в Министерския съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

"Проучвателният интервал включва оценка на активите, с цел да може Европейската централна банка да е сигурна, че банковата ни система е в положително здраве. Тя е тази, която дефинира кои банки да минат под нейния контрол. В този смисъл това ще се реши от ЕЦБ в границите на 12 месеца изследователски период'', изясни Горанов и сподели още, че до момента в който тази процедура не завърши, няма по какъв начин да бъде открито съдействие сред страната ни и ЕЦБ. От страна на държавите-членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM2, беше подкрепена позицията, че всички държави-членки които имат предпочитание да се причислят към еврозоната и европейския валутен механизъм, би трябвало да осъществят близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол. В резултат на нашата публична поръчка стартира да тече изследване от страна на Европейската централна банка до каква степен нашето законодателство ще бъде приспособено по този начин, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна мощ и да са непосредствено използвани за тези български банки, за които тя реши, че желае непосредствено да извършва надзорни функционалности “, сподели Горанов.

Той посочи, че според разпоредбите, сходно изследване трае от 6 до 12 месеца, като интервалът зависи от това, до каква степен българските управляващи ще съумеят да приспособяват националното законодателство, с цел да подсигуряват стабилността на актовете на Европейската централна банка.

„ Това, което ще изпратим през днешния ден, с изключение на формалното заявление за близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол, е и план за промени на българското законодателство, тъй че да дава отговор на условията на регламента. Ако в периода, който е по правилник, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната обявиха, че сега, в който тя даде позитивна оценка, ще поддържат присъединението на българския лев към ERM 2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната “, изясни Горанов.

Той акцентира, че има уверението на нашите европейски сътрудници, че страната ни ще бъде третирана партньорски. От наша страна се изисква само да съблюдаваме разпоредбите, по които действа паричният съюз – нещо, с което България може да се оправи, добави още финансовият ни министър. Горанов посочи още,че в случай че всичко върви както би трябвало в средата на идната година България ще влезе в банковия съюз и в ЕРМ 2 по едно и също време. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР