Правителството даде разрешение на министъра на туризма Николина Ангелкова да

...
Правителството даде разрешение на министъра на туризма Николина Ангелкова да
Коментари Харесай

Откриха сезона на наддаването

Правителството даде позволение на министъра на туризма Николина Ангелкова да стартира процедури за даване на концесия на четири морски плажа - "Балчик-централен " в община Балчик, "Бургас-централен " в община Бургас, "Созопол-Хармани " в община Созопол и "Поморие-изток " в община Поморие, заяви пресслужбата на Министерския съвет. В него се споделя, че задачата е плажовете да бъдат обезопасени и да се дават услуги от публичен интерес за периода на концесията. Процедурите ще се организират по реда на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морски плажове. За морски плаж "Балчик-централен " възлиза на 56 639 лв..

Очевидно ръководещите са решили да покачат цената, защото предходният наемател - хасковското еднолично сдружение с лимитирана отговорност "Тоталс " ЕООД, което е благосъстоятелност на Тихомир Цветков, през 2011-а завоюва оповестения търг и подписа договор с регионалния шеф за годишна наемна цена на обекта в размер на 52 500 лв.. Договорът беше за пет години. Активна плажна повърхност на бреговата линия тук е 15 507 кв. метра.

За централния плаж в Бургас също ще се търси концесионер. Правителството е определило цена за него от 297 560 лв..

В началото на предходната година министър Ангелкова, откакто в профил двама участници в оповестения от нея търг за тази плажна линия, подписа петгодишен контракт за наем с компания "Булгериен директ райзен " ЕООД. Тя е еднолична благосъстоятелност на Димитър Караненов, само че негов съуправител в сдружението е синът му Стоян. Бургаското сдружение предложи съвсем 2 хиляди лева над оповестената начална цена от 268 097. 98 лева и подписа контракта с годишна наемна цена от 270 хиляди лв.. Плажът е с общ размер от 77 907 кв. м и с дължина на бреговата линия 895 метра.

Караненови са притежатели на хотел "Приморец ". Припомняме, че през месец юни 2016-а Караненов-младши оглави структурата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Бургас. Караненов-старши пък е почетен консул на Украйна в Бургас.

Третият плаж, който ще бъде предан на концесия, е "Созопол-Хармани ". Цената за него е избрана на 198 872 лв..

Тук сигурно борбата ще бъде сериозна, защото тази апетитна брегова линия от дълго време е под контрола на сдружението с лимитирана отговорност "Ирида-71″, което в този момент е благосъстоятелност на Надя Иванова и Кирил Спасов. Самият Спасов е познато лице в ръководството на плажове по Черноморието, а името му се свързва с някогашната формация ВИС. Той е съучастник в сдружението "Ирида-71 ", което е концесионер на плажовете "Слънчев бряг-юг " (известен още като "Какао бийч "), "Хармани " в Созопол и "Поморие-изток " (според Националния концесионен регистър). То е основано още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. Следва поредност от прехвърляния на дялове през годините, до момента в който премине в ръцете на сегашните си притежатели. До лятото на 2012-а мажоритарен притежател на "Ирида-71 " е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, някогашен телохранител на Васил Илиев и по-късно на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест " Бързанов е съучастник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съучастник в тази компания е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ " Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг " след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг " през 2005-а. Самият Стаменов беше убит при започване на януари преди две години, в комплекс на столичния бул. "Симеоновско шосе ".

В началото на тази година, посредством друга своя компания "Ауто фактор ", Спасов получи и плажа "Несебър-юг ", само че като концесионер за идващите 15 години. Тук компанията се ангажира да заплаща годишно над 320 хиляди лева без Данък добавена стойност и ще направи вложения за запазване на околната среда и предпазените територии (на плажа има дюни) за още 4.8 млн. лв.. Както в. "БАНКЕРЪ " предвижда още при оповестяването на състезанието за концесия, изненада не можеше да се чака. Причината за тази прогноза беше, че напролет на предходната година беше извършен конкурс, в който офертата на транспортното сдружение "Ауто Фактор " ЕООД, благосъстоятелност на Спасов, се оказа неустоима. Той завоюва наддаването на съвсем двойно по-висока цена от тази, препоръчана от предходния господар на плажа - компания "Сироко ", обвързвана с ямболския предприемач Боян Бонев. Той беше окупирал тази крайбрежна линия още от 1999 година. Преди година с предлагането си да заплати 432 000 лева годишен наем на страната и с единична цена за плажните такъми от по 8 лева - за чадър и за шезлонг, Спасов "отвя " другите пет компании съперници. Едва ли сходен състезател ще разреши и тази концесия да попадне в други ръце.

Последната, оповестена за концесиониране, плажна линия е тази за плажа "Поморие-изток ". Правителството е определило цена за него - 107 946 лв.. Преди година тази крайбрежна линия дружно с още седем плажа и с едно яхтено пристанище в Бургаско бяха удостоени с премията "Син байрак ". Критериите за оценка по тази стратегия са четири - качество на морската вода, сигурност и услуги, екологично ръководство и даването на информация. Оценката се прави от национално и от интернационално жури. Местната легенда, пък и вицепремиерът Валери Симеонов описват, че всички поморийски плажове са "отредени " за компании, близки до братята Маргини.

Може би тези съмнения имат съображение, в случай че се съди от формалните данни, които разгласява Министерството на туризма. Преди две години компания едноличното сдружение с лимитирана отговорност "Фаст ком ", благосъстоятелност на Славчо Събев, първо съумя да подписа контракт за петгодишен наем на плаж "Поморие-юг ", а преди година същата компания победи конкуренцията за 20- годишната концесия на централния плаж в Поморие. Ако проследим историята на тази компания в архива на "Държавен вестник ", ще разберем, че когато това сдружение е записано на 28 ноември 1997-а, то е било благосъстоятелност на Красимир Маринов (Големия Маргин), Димитрий Минев (Димата Руснака) и Райчо Райчев. През 1999-а се появява още едно познато име - това на Румен Гайтански. По това време се сменят и хората в ръководството, като Красимир Маринов е заменен с Любен Пехливанов. Тези имена навеждат на мисълта, че вицепремиерът е прав в изказванията си.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР