Правителството даде на заден от намерението си да разгледа в

...
Правителството даде на заден от намерението си да разгледа в
Коментари Харесай

Кабинетът даде временно на заден за ски концесията в Банско

Правителството даде на заден от желанието си да прегледа в незабавен порядък смяната в концесионния контракт с " Юлен " за ски зоната " Банско ", въпреки единствено преди ден трима министри и последователи на новото строителство в зоната да оповестиха, че въпросът е завършен и няма какво повече да се дискутира. Кабинетът ще се заеме с " взривоопасната " тематика при започване на 2018 година Дотогава ще завърши и публичното разискване на смяната в проекта за ръководство на естествен парк " Пирин ", която позволява капиталови планове в ски зоната, заяви във вторник екоминистърът Нено Димов.

Той възнамеряваше да внесе точката в дневния ред на държавното съвещание още тази седмица.

За сряда, 13 декември, е плануван митинг на жители и природозащитници против проекта за създаване на нов въжен превоз над Банско, което би станало допустимо след гласоподаване на държавното решение. Протестът ще се състои, макар че решението е отсрочено.

Така измененията в концесията – в случай че не бъдат скоростно прокарани в двата работни дни сред Коледа и Нова година, или в първите дни на януари, ще останат за след влизането в действие на новия Закон за концесиите на 5 януари 2018 година, съгласно който за концесията към този момент ще би трябвало да се уведоми Европейската комисия и на практика ще би трябвало да се разгласи нова процедура за възлагане.

" За да остане природа в България " към този момент предизвести, че измененията се вършат незабавно, с цел да избегне новият закон: " Тъй като размерът на концесията надвишава сумата от 5 млн. евро оборот за периода ѝ, съгласно новия закон за смяната би трябвало бъде известена Европейска комисия. Нещо повече – ще се наложи да се потвърждава пред Комисията, че актуалният концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличение на площта на новото строителство ".

Не било компромис, а баланс

Общественото разискване на плануваните промени, които на процедура дават картбланш за ски градежи в курорта, ще трае до 22 декември. След това забележките ще бъдат систематизирани, вероятно ще се създадат промени и проектодокументът ще се внесе за утвърждение в Министерския съвет дружно с предлагането за смяна на концесионния контракт, сподели Нено Димов във вторник.

Режимите на екозаконодателството в естествения парк " Пирин " се дефинират от проекта му за ръководство, а без неговата смяна не може да се заложи построяването на това ски оборудване и други такива, стимулира се министърът. Икономическият аспект се дефинира от концесионния контракт, който също би трябвало да бъде наведен към законодателството, добави той.

" Не искам да взимам решения напук. В търсенето на баланс отдръпвам смяната в концесионния контракт. Тя ще се гледа дружно с смяната в проекта за ръководство на парк " Пирин ", разгласи Димов и сподели, че двете точки ще се внесат за по едно и също време утвърждение в Министерски съвет. " Ако се гледат нещата на парче, може да бъде изпуснато нещо ", добави той.

Според него не става въпрос за компромис, а за търсене на баланс сред икономическия и екологическия аспект.

Министърът отхвърли да е водил диалози с екоорганизациите, които са срещу смяната на ски концесията и бойкотираха извършената в понеделник полемика. Те считат, че планът нарушава екозаконодателството, националния и публичен интерес. Настояват ски концесията да бъде прекъсната и всичко построено в ски зоната стане държавно. Освен това природозащитниците са срещу предлаганата корекцията в проекта за ръководство на парка.

Нарушения и при смяната на проекта за Пирин, сезирана е Европейска комисия

Според тях предлагането на община Банско за допълнение на проекта с капиталови планове за втория кабинков въжен превоз не е минало преценка на екоминистъра какво ще е въздействието върху околната среда. " Ние готвим своите забележки към предлагането за смяна на проекта и едната е за неналичието на преценка. Вече сме алармирали Европейската комисия, че това е нарушаване на екоизискванията, а в случай че проектът бъде утвърден в този си тип от Министерски съвет, ще го апелираме пред българския съд ", сподели пред Mediapool Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете в България.

Тъй като актуализацията на проекта за ръководство на парка " Пирин " по искане на община Банско е измежду мотивите за планувания в сряда митинг, той ще се организира, добави Белев.

Вероятно ще се състои и митингът, проведен от последователите на втората кабинка в Банско, защото отсрочване на смяната в ски концесията забавя реализацията на плануваните от " Юлен " ски градежи.

" Като стартираха двата плана за решение беше ясно, че юридически не са обвързани, въпреки да се отнасят за едно и също нещо. Предположихме, че обособеното разглеждане е добър метод, само че с цел да се откри по-ясен баланс очевидно би трябвало да се мина към другия метод и да се прегледат дружно ", изясни решението си екоминистърът. Той повтори мнението, с което преди седмица министър председателят Бойко Борисов не позволи да се гледа решението - че е по-редно първо да се утвърди актуализацията на проекта на парка, а след това да се трансформира договорът с " Юлен ".

" Нямаме проект за ръководство на " Пирин ", който да подсигурява, че не може нищо по тази тематика да се направи в ущърб на природата и съгласно мен това е по-важното ", съобщи министър председателят на предходното държавно съвещание, с което точката бе трансферирана за тази седмица. Борисов също така подреди да се разгласяват желанията за корекции в концесионния контракт.

Планът хем се отразява на концесията, хем не

" Инвестиционните планове имат отражение върху концесионния контракт и е обикновено двете неща да се гледат дружно ", сподели Нено Димов, само че в това време разгласи, че предложенията за смяна на контракта ще останат същите, без значение дали ще настъпят корекции в проекта за " Пирин ".

Той отхвърля бързането да е било обвързвано за да се избегне новият закон за концесиите. Юридически въпрос е дали би трябвало да бъде обявяван пред Европейската комисия договорът с " Юлен ", разяснява той във вторник.

" Законът касае всички концесии, освен тази ", уточни той, въпреки по време на полемиката преди ден общото мнение да бе, че този договор не попадал в обсега на евродирективата за концесиите.

Екоминистърът още веднъж призна, че е " най-големият труженик на втория въжен превоз на Банско ".

При това състояние следва да се види по какъв начин ще се развие процедурата към смяната на проекта за ръководство на парка " Пирин ". Не е изключено тя да попадне в същия правосъден капан като актуализацията на проекта на предпазената територия, направен с европари от свързаната с " Юлен " компания " Пролес Инженеринг ", който сега се апелира в съда. Претенциите на " За да остане природа " са, че документът би трябвало да има екологична оценка, каквато не е направена. Екоминистерството и " Пролес " не считат по този начин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР